Hlavní obsah

Innogy stoupl v Česku zisk na 10,5 miliardy, i díky silným mrazům

Novinky, tov

Energetické skupině innogy, která patří mezi přední dodavatele plynu a elektřiny, vzrostl loni v Česku čistý zisk o 23,5 procenta na 10,5 miliardy korun. Tržby klesly o tři procenta na 42,7 miliardy korun, uvedla v pátek firma.

Logo innogy

Článek

Celkem innogy (dříve RWE) vloni svým zákazníkům dodala 28,4 TWh zemního plynu a 2,6 TWh elektrické energie.

„Současný růst je odměnou za úsporná opatření a dlouhodobé zvyšování celkové efektivity, na kterých jsme intenzivně pracovali v předchozích letech. V roce 2017 k dobrému výsledku zásadně přispělo počasí. To je hlavním faktorem více než 20procentního nárůstu zisku,“ řekl předseda představenstva innogy Martin Herrmann.

Společnost uvedla, že hlavní příčinou nárůstu zisku byl mrazivý leden a chladnější září. Především dlouhotrvající tuhé mrazy v lednu 2017 výrazně navýšily odběry a objemy distribuovaného zemního plynu.

Mírný pokles tržeb byl způsoben především ukončením dodávek plynu do elektrárny ČEZ v Počeradech, která měla ještě v roce 2016 odběr 2,5 terawatthodiny (TWh) plynu a také snižování cen zemního plynu pro zákazníky.

Skupina innogy zajišťuje v ČR dodávky zemního plynu, elektřiny a další služby pro zhruba 1,7 miliónu zákazníků. Zaměstnává zhruba čtyři tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám