Hlavní obsah

Qatar Airways kupují podíl na moskevském letišti

Katarské aerolinky Qatar Airways kupují čtvrtinový podíl na moskevském letišti Vnukovo, třetím největším v Rusku. V pondělí o tom informoval server Financial Times. Partnerství s Ruskem je jedním z kroků, kterým se země snaží řešit zhoršenou ekonomickou situaci kvůli blokádě sousedních zemí.

Foto: Naseem Zeitoon, Reuters

Letoun společnosti Qatar Airways

Článek

Letiště Vnukovo loni odbavilo 18 miliónů cestujících a používá se i pro oficiální vládní lety. Podle šéfa katarských aerolinek Akbara Bakera by dohoda měla být uzavřena během osmi týdnů. Cenu transakce firmy neprozradily.

Podíl 74,9 procenta doposud vlastnil podnikatel Vitalij Vancev s partnery. Quatar Airways neupřesnily, zda kupují podíl od něj. Zástupci ruského úřadu pro státní majetek ale uvedli, že nemají v plánu privatizovat čtvrtinový státní podíl, uvedl list.

Hospodaření aerolinek výrazně zasáhla dopravní a obchodní blokáda, kterou na Katar uvalila Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty na počátku loňského června. Kvůli údajné podpoře terorismu přerušily se zemí diplomatické styky.

Qatar Airways naráz ztratily 18 destinací. Přešly však do ofenzivy a koupily podíly v hongkongských aerolinkách Cathay Pacific a italských Meridiana. Katarský emír šajch Tamim bin Hamad Sání v pondělí přijel do Moskvy na bilaterální jednání s prezidentem Vladimirem Putinem.

Katar se v Rusku v posledních letech finančně dosti angažoval, jeho státní investiční fond QIA v roce 2016 kapitálově vstoupil do petrohradského letiště a byl hlavním členem konsorcia, které koupilo 19,5procentní podíl na státní ropné společnosti Rosněfť.

Později se konsorcium dohodlo na prodeji 14 procent Rosněfti čínskému konglomerátu CEFC. V souvislosti se zadržením šéfa CEFC a poradce českého prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga je však obchod za 9,1 miliardy dolarů (zhruba 188 miliard Kč) pozastaven.

Katar je v přepočtu hrubého domácího produktu na hlavu nejbohatší zemí světa, většina příjmů pochází z vývozu ropy a zemního plynu.

Reklama

Výběr článků

Načítám