Hlavní obsah

A zase to pivo. Finance vrací do hry snížení DPH na čepované

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí představilo návrh balíku změn u daně z přidané hodnoty. V něm navrhuje snížit DPH z 21 procent na 10 procent u prodeje točeného piva, dále například u kadeřnických služeb nebo květin. Z 15 na 10 procent by měla klesnout DPH také u vodného a stočného a u stravovacích služeb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Balík změn u DPH ministerstvo vedené Alenou Schillerovou (za ANO) oznámilo v úterý, návrh novely zákona o DPH předložilo do připomínkového řízení. Změny by měly podle návrhu platit po spuštění poslední fáze elektronické evidence tržeb (EET). Povinnost se měla od letošního června rozšířit i například na řemeslníky, po rozhodnutí Ústavního soudu bude mít ale nejméně roční zpoždění.

„Musí se jednat o pivo čepované z nádoby o obsahu vyšším než 10 litrů, zejména sudové, tankové pivo, které je podáváno v restauračním, pohostinském či jiném obdobném zařízení, baru a podobně. Žádné další dodatečné podmínky vyžadovány nejsou,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Návrh počítá také s dalším snižováním DPH v sektoru stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, která již byla snížena v souvislosti s náběhem 1. fáze EET v prosinci 2016 z 21 procent na 15 procent, a to také na 10 procent. Z 15 na 10 procent by měla klesnout DPH také u vodného a stočného.

Výčet zboží a služeb, kde MF navrhuje sníženou sazbu DPH na 10 %
domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany
stravovací služby a podávání nápojů vč. točeného (sudového) piva podávaného jako stravovací nebo cateringová služba, s výjimkou podávání tabákových výrobků a alkoholických nápojů (kromě točeného piva)
úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (vodné)
odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (stočné)
služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech
služby mytí oken prováděné v domácnostech
drobné opravy obuvi a kožených výrobků
drobné opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků převážně pro domácnost
drobné opravy jízdních kol
kadeřnické, kosmetické a podobné služby
řezané květiny

Celkový dopad navrženého snížení DPH na veřejné rozpočty představuje 3,4 miliardy korun ročně, uvedl rezort.

„Tato úleva je přímo navázána na start další fáze elektronické evidence tržeb, jejíž roční efekt je po tomto plném náběhu odhadován na 18 miliard korun ročně, což náklady tohoto snížení podstatně převyšuje,” dodal mluvčí.

S nápadem na snížení DPH u piva přišel tehdejší ministr financí Andrej Babiš už před loňskými parlamentními volbami. Nedokázal se ale na změnách shodnout s ČSSD, která chce raději snížit DPH u základních potravin, například chleba.

Ekonom: Zavání to populismem

„Snižování daní lze obecně vítat. Daňové zatížení je zejména v některých oblastech ekonomiky přehnané až kontraproduktivní v tom smyslu, že ekonomickou aktivitu tlumí a podvazuje,” řekl Novinkám hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

S návrhem se ale podle něj pojí některé problémy. V první řadě se přeřazení mezi položky s nižší sazbou daně DPH nemusí projevit faktickým zlevněním pro konečného spotřebitele. „Zvláště ne v době ekonomické prosperity, jakou zažíváme právě teď, kdy lidé mnohdy na každou korunku nehledí a prodejci tak mohou navyšovat své marže,” soudí ekonom.

„Snižování DPH u položek typu piva zavání populismem, byť je zdůvodněno kontextem zavedení EET. Pokud by pivo na základě snížení DPH opravdu zlevnilo, což je nejisté, zvýší se poptávka po něm a dlouhodobě vyšší konzumace piva jakožto alkoholického nápoje povede výhledově k vyšším nákladům veřejného zdravotnictví,“ upozornil Kovanda.

Z vyjádření ministerstva vyplývá, že v případě cen vody si zlevnění „pohlídá”.

„Ministerstvo financí díky nástrojům cenové regulace a cenové kontroly v oblasti vodárenství disponuje nástroji, kterými ohlídá, že tento rozdíl nezůstane u vodárenských společností, jak se to stalo například v případě farmaceutických společností při snížení DPH na léky,“ dodala ministryně Schillerová.

Anketa

Jak hodnotíte záměr ministerstva financí snížit DPH na čepované pivo?
Jako efektivní ekonomické opatření
35,2 %
Jako populismus
64,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 324 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám