Hlavní obsah

Průzkum: S příjmy nemá problémy vyjít 53 procent domácností

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S příjmy dokáže snadno vyjít 53 procent domácností v Česku. Před dvěma lety to tvrdilo 44 procent domácností. Dojem, že se jejich ekonomická situace za poslední rok zhoršila, má jen 16 procent lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti STEM.

Foto: David Ryneš, Novinky

Jak domácnosti vycházejí s příjmy

Článek

U 60 procent domácností zůstala finanční situace stejná jako loni, u 24 procent tázaných se zlepšila, zhoršení vnímá 16 procent lidí.

Z průzkumu STEM vyplývá, že s příjmy velmi obtížně nebo obtížně vychází 13 procent lidí, spíše obtížně pak 34 procent Čechů. Nejčastější odpovědí, kterou uvedlo 41 procent, bylo že s příjmy vycházejí „spíše snadno”.

V porovnání s rokem 2016 se výsledky v případě pozitivního hodnocení zlepšily o devět procentních bodů. O čtyři body se snížil podíl lidí, kteří zmiňovali jisté obtíže s hospodařením domácnosti, a počet lidí, pro které je obtížné vyjít s příjmem, se snížil o pět bodů.

90. léta byl náročnější než finanční krize

Proti průzkumu před dvěma lety se mírně zlepšilo i subjektivní hodnocení finanční situace rodin. O pět procentních bodů ubylo dotázaných, kteří si myslí, že se situace jejich domácností proti době před rokem zhoršila. Naopak o sedm bodů více lidí si myslí, že se zlepšila. U tří pětin dotázaných zůstala situace stejná, v roce 2016 totéž uvedlo 62 procent dotázaných.

Podle zjištění STEM největší nápor na ekonomiku domácností byl na počátku 90. let minulého století po deregulaci cen. Druhý nápor přišel na konci 90. let po prvních vážnějších ekonomických problémech státu. Ekonomická krize po roce 2008 se v hodnocení příjmové situace domácnosti tak výrazně neprojevila, uvedl STEM. Subjektivní situace lidí se podle průzkumu stabilně zlepšuje od roku 2014.

STEM provedl průzkum začátkem letošního února, odpovídalo v něm 1 028 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám