Hlavní obsah

Nezaměstnanost v únoru klesla na 3,7 procenta, začínají sezónní práce

• Aktualizováno
Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 3,7 procenta z lednových 3,9 procenta, uvedl ve čtvrtek úřad práce. Zaměstnání hledalo 280 899 uchazečů, což je nejnižší únorová hodnota od roku 1997.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Přibylo i nabízených volných míst, zaměstnavatelé jich v únoru nabízeli přes 239 tisíc. Nejvíce shánějí pracovníky v dělnických a technických oborech.

„Z evidence úřadů práce odešlo v únoru více než 41 tisíc lidí. Řada z nich nachází uplatnění díky postupnému rozjezdu sezónních prací zejména ve stavebnictví, gastronomii, zemědělství nebo třeba cestovním ruchu. Zároveň v horských střediscích stále trvá zimní turistická sezóna. V nadcházejících měsících bude nezaměstnanost s největší pravděpodobností i nadále klesat,“ řekla generální ředitelka úřadu Kateřina Sadílková.

Podíl nezaměstnaných mužů poklesl na 3,8 procenta a žen na 3,7 procenta.

Z pohledu krajů je nezaměstnanost nejnižší v Praze (2,3 procenta) a Plzeňském kraji (2,6 procenta). Na druhou stranu nejvyšší je v kraji Moravskoslezském (5,6 procenta) a Ústeckém (5,5 procenta).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„Počet volných pracovních míst i nadále roste, také vytvořil nový rekord,” upozornil ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Podle něj pokles nezaměstnanosti překonal očekávání trhu.

„Situace na trhu práce je extrémně napjatá. To se ukáže i zítra na statistice průměrné mzdy za závěrečné čtvrtletí loňského roku, kde očekáváme výrazný nárůst i díky proběhlému zvýšení platů ve státní sféře,” dodal ekonom.

Aktuální čísla podle něj navíc ukazují, že i na začátku roku ekonomika roste a potřebuje zaměstnávat stále více lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám