Hlavní obsah

Zemědělci zažili tučný rok. Bez dotací by byli ve ztrátě 11 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zisk českého zemědělství byl v loňském roce třetí nejvyšší od začátku tisíciletí. Dosáhl 21,3 miliardy korun, což představuje meziroční pokles o 5,4 procenta. Data ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Objem dotací na výrobu stále roste, při jejich odečtení by bylo zemědělství ve ztrátě 11,2 miliardy korun.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Objem dotací na výrobu stále roste, při jejich odečtení by bylo české zemědělství ve ztrátě. Ilustrační foto

Článek

Objem vyplacených dotací na výrobu v loňském roce dosáhl 32,5 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst o více než šest procent. Největší objem zaujímaly dotační tituly Jednotná platba na plochu a Greening.

Zemědělská produkce činila téměř 133 miliard korun. Z toho největší část tvořila rostlinná produkce se 73,7 miliardy. Živočišná produkce se na celkové produkci podílela 51,4 miliardy korun.

V rámci rostlinné produkce byly nejvýznamněji zastoupeny obiloviny a technické plodiny. V živočišné produkci převládalo mléko a chov prasat.

Rostlinná produkce klesá, živočišná roste

Hodnota rostlinné produkce klesla meziročně o 6,1 miliardy. Živočišná výroba naopak roste.

„Její hodnota vzrostla o 13 procent, tedy o více než 5,9 miliardy korun. Bylo to dáno zejména výrazným nárůstem produkce a cen vajec a mléka,“ upřesnil místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám