Hlavní obsah

Rozpočet byl na konci února v přebytku 26 miliard

Novinky, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek hospodaření státu činil poslední únorový den 25,8 miliardy korun, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo financí. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 229,2 miliardy a výdaje 203,4 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu: leden-únor

Článek

„Výše celkových příjmů byla pozitivně ovlivněna i daňovými příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení,” uvedlo ministerstvo. Daňové příjmy meziročně vzrostly o 6,8 procenta, respektive 11,6 miliardy korun, na 184 miliard korun.

Hospodaření státního rozpočtu očištěné o prostředky z rozpočtu Evropské unie by skončilo přebytkem ve výši 0,3 miliardy. Ve stejném období roku 2017 by takto výsledek očištěný o tyto prostředky představoval přebytek ve výši čtyř miliard korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Výdaje vzrostly meziročně o 9,9 miliardy (5,1 procenta) na 203,4 miliardy korun. Z toho 90,6 miliardy tvoří sociální dávky. Výdaje na dávky stouply meziročně o 3,7 miliardy (4,2 procenta). Nejvíce se na nárůstu podílely důchody s růstem o 3,4 miliardy korun, tedy o 4,2 procenta.

„Výdaje na důchody v roce 2018 porostou i díky zvýšení základní výměry důchodu o 150 korun a procentní výměry o 3,5 procenta (to je v průměru o 475 korun měsíčně),” uzavřelo ministerstvo.

Schodek by mohl být menší než 50 miliard

„Výsledky únorového plnění státního rozpočtu potvrzují výrazné posílení výdajové strany, konkrétně běžných výdajů. Náklady na platy vzrostly meziročně o více než 12 procent, což je důsledkem masivního navýšení ohodnocení státních zaměstnanců od listopadu loňského roku,“ komentoval ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Přestože běžné výdaje rostou, výsledek hospodaření rozpočtu ke konci února je meziročně o 22 miliard korun lepší. Podle Dřímala je to díky příjmům z Evropské unie i vyššímu výběru daní.

„Podle plánu by měl státní rozpočet letos vykázat schodek 50 miliard korun. Výrazný růst příjmů ale prozatím naznačuje, že by schodek mohl být menší. Náš výhled počítá se 40 miliardami korun,“ dodal ekonom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám