Hlavní obsah

Zisk majitele supermarketů Albert stoupl na 19 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk nizozemsko-belgického řetězce Ahold Delhaize, který v Česku vlastní supermarkety Albert, ve čtvrtém čtvrtletí stoupl na 744 miliónů eur (19 miliard korun) ze 362 miliónů eur (9,2 miliardy korun) v uplynulém kvartálu. Hospodaření podpořil nárůst internetového prodeje a úspory z nedávné fúze, uvedla ve středu firma.

Foto: Ahold ČR

Prodejna řetězce Albert

Článek

Společnost vznikla přede dvěma lety spojením nizozemské firmy Ahold a belgické Delhaize v hodnotě kolem deseti miliard eur. Sloučená skupina je čtvrtým největším maloobchodním řetězcem v Evropě a jedním z největších ve Spojených státech.

Tržby se v závěrečném čtvrtletí roku zvýšily o 1,6 procenta na 15,8 miliardy eur (402 miliard korun). Ahold Delhaize zvýší o 10,5 procenta vyplácenou dividendu.

Více než dvě třetiny aktivit podniku jsou soustředěny ve Spojených státech. Zde firma letos hodlá uspořit 200 miliónů eur (5,1 miliardy korun) díky americké daňové reformě. Použije je k investicím do rozvoje internetového prodeje. Jak na tomto, tak na domácím nizozemském trhu totiž čelí konkurenci Amazonu a dalších internetových prodejců.

Ahold vstoupil na český trh v roce 1990. V České republice má přes 300 hypermarketů a supermarketů značky Albert a zaměstnává zde více než 17 tisíc lidí. Společnost Delhaize v minulosti na českém trhu provozovala supermarkety Delvita, v roce 2007 je ale prodala německé maloobchodní skupině REWE Group.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám