Hlavní obsah

Místo rybího masa kupovali zákazníci vodu

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila případ významného falšování podílu masa u mražených filetů aljašské tresky. Na etiketě prodejce uváděl podíl masa 65 procent, ve skutečnosti ho ale bylo sotva 25 procent.

Foto: SZPI

Problémové tresčí filety z Číny

Článek

Vzorky filetů aljašské tresky původem z Číny inspektoři odebrali v provozovně Řeznictví H H v Novém Jičíně.

„Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65 procent hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35 procent hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 procenta hmotnosti potraviny a kontrolovaná osoba tak nepravdivým údajem na etiketě uváděla spotřebitele v omyl,“ uvedl k případu výrazného okrádání zákazníků mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat plných 100 procent – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8 procenta. Vzhledem ke složení se dá předpokládat, že zbylých 59 procent tvořila po odkapání voda a sůl jako stabilizátor. Dodavatelem tresky byla společnost MISIEK Krzysztof Misiolek z Vysoké.

„Prodejci může být ve správním řízení udělena pokuta až 50 miliónů korun, vyšetřování a postih však čeká i dovozce,“ sdělil Právu Kopřiva.

Reklama

Výběr článků

Načítám