Hlavní obsah

Vysoké mzdy v Lidlu vytvoří tlak na konkurenci. Mohou ohrozit vesnické obchody

Zatímco průměrná mzda prodavačů a prodavaček v Česku se podle odborářů pohybuje kolem 17 tisíc hrubého, řetězec Lidl ve středu oznámil zvýšení nástupních mezd o pětinu na 28 tisíc. Na razantní zvýšení mezd budou muset reagovat i konkurenti. Pro malé prodejny na venkově to podle personalisty Tomáš Surky znamená problém, neboť na zvýšení mezd nemají.

Foto: Profimedia.cz

Pokladním a prodavačům Lidl slibuje, že po dvou letech práce přesáhne jejich mzda při plném úvazku 30 tisíc korun hrubého.

Článek

V Praze Lidl zvýší nástupní mzdu dokonce na 29 tisíc. Pokladním a prodavačům slibuje, že po dvou letech práce přesáhne jejich mzda při plném úvazku 30 tisíc korun hrubého. Adekvátně se mají zvýšit i mzdy stávajících zaměstnanců na těchto pozicích. [celá zpráva]

Podle generálního ředitele personální agentury McROY Tomáše Surky se dá očekávat, že i další obchodníci budou navyšovat mzdy, aby zabránili odlivu svých zaměstnanců ke konkurenci, byť neočekává, že by bylo takto razantní.

„Některé společnosti mohou tento nárůst promítnout také do cen, byť na trhu je velmi silné konkurenční prostředí. Velký problém to může znamenat spíše pro menší prodejny, které již nyní mají problém s tím, že si vyšší mzdy nemohou dovolit, a často proto tyto prodejny zejména na venkově končí a zavírají,” dodal ředitel.

Lidl: Chceme být volbou číslo jedna

Lidl přikročil ke zvýšení mezd už loni. Šéf Lidlu Pavel Stratil uvedl, že firma chce být nejatraktivnějším zaměstnavatelem v oboru. „To znamená volbou číslo jedna pro ty nejlepší. Výborné ocenění velmi náročné práce přitom považujeme za základ, proto jsme se rozhodli pro další krok,” uvedl Stratil.

Diskonty Penny Market dříve oznámily, že od 1. března mzdy v průměru o sedm procent. Nástupní mzda na pozici pokladní-prodavač se na plný úvazek bude pohybovat mezi 18 a 21 tisíci korun podle regionu.

Mezi největší potravinářské řetězce v Česku patří dále Albert, Tesco či Penny Market

Anketa

Může podle vás razantní zvýšení mezd v Lidlu ohrozit vesnické prodejny?
Ano
23,3 %
Ne
74,3 %
Nevím
2,4 %
Celkem hlasovalo 6226 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám