Hlavní obsah

Bill Gates chce ze špinavého vzduchu vyrábět palivo budoucnosti

Novinky, tov

Zakladatel Microsoftu a jeden z nejbohatších mužů světa Bill Gates financuje experimentální výzkum technologie, s jejíž pomocí by šlo vyrobit z oxidu uhličitého ve vzduchu syntetický benzín a nafta. Informoval o tom britský deník Guardian.

Foto: Carbon Engineering

Vizualice závodu Carbon Engineering po dokončení

Článek

Inženýrům společnosti Carbon Engineering se v zařízení u města Squamish na západě Kanady již úspěšně podařilo extrahovat oxid uhličitý (CO2) ze vzduchu a ten použili při výrobě syntetického benzínu a nafty. Doufají, že se jim časem podaří proces aplikovat v průmyslovém měřítku, uvedl list.

Carbon Engineering založil Gates spolu s fyzikem Davidem Keithem, na projektu se podílí i ropný magnát Norman Edwards.

Nedávno se firmě podařil průlom, když ve spolupráci s kalifornskou společností Greyrock syntézou zachyceného CO2 a vodíku vyrobili směs benzínu a nafty. Palivo bude nutné dál upravovat, aby bylo nakonec vhodné pro běžná auta a kamióny, či z něj šel udělat letecký petrolej.

Jednotlivé technologie jako je zachycování uhlíku a syntéza paliv, nejsou podle Guardianu nové. Ale jejich kombinace, umocněná využitím solární energie, by mohla pomoci čistit ovzduší a zároveň tak získat nový zdroj pohonných hmot, méně náročný na vodu a půdu než jsou například biopaliva.

Foto: Profimedia.cz

Bill Gates

Gatesova firma odhaduje, že při výrobě ve velkém by technologie dovolovala vyrobit pohonné hmoty za méně než dolar (20,44 koruny) za litr. Rafinovat litr benzínu či nafty z ropy je ale výrazně levnější.

Zařízení ve Squamish dokáže už nyní odstranit ze vzduchu tunu CO2 denně. Ve druhém kroku se za pomocí solární elektřiny oddělí vodík z vody. Ve třetím a posledním kroku se CO2 a vodík syntetizují do pohonných hmot. Ty jsou při spalování čistší, než fosilní paliva.

Gatesova firma tvrdí, že jejich produkt bude při snahách nahradit fosilní paliva alternativou vůči biopalivům a doplňkem elektromobility. Zatímco elektromobily jsou vhodné k dopravě na kratší vzdálenosti, u dálkové kamionové, lodní i letecké dopravy budou i nadále potřeba vysoce energetické tekuté pohonné hmoty, očekává.

Gates byl mnoho let nejbohatším mužem světa, loni ho na špici žebříčku světových boháčů vystřídal zakladatel a šéf Amazonu Jeff Bezos. Zakladatel Microsoftu je také známý jako filantrop, spolu s manželkou zřídil nadaci, která ročně přispívá na různé charitativní projekty až stovkami miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám