Hlavní obsah

Platební bilance Česka skončila v rekordním přebytku 63 miliard

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, za loňský rok skončil podle předběžných údajů v rekordním přebytku 63,4 miliardy korun. Přebytkový byl počtvrté za sebou. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

V prosinci běžný účet vykázal deficit ve výši 2,9 miliardy korun. „Medián trhu očekával deficit ve výši 6,5 miliardy korun, náš tým odhadoval ještě o něco vyšší schodek,” řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank František Táborský.

„Nicméně překvapivě pozitivní výsledek zahraničního obchodu v závěru roku nasvědčoval, že běžný účet skončí v lepších číslech. V meziročním srovnání se jedná o zlepšení o 9,9 miliardy korun,” dodal.

Podle ekonoma Komerční banky Viktora Zeisela běžný účet potvrzuje dobrou výkonnost exportního sektoru domácí ekonomiky. „Ta je jedním z důvodů dlouhodobě posilující koruny. Očekáváme, že i letos by si běžný účet měl udržet podobný přebytek jako vloni,” uvedl pro Novinky.

„Stabilizovat by se měl odliv dividend a do jisté míry pomůže i příliv prostředků z EU. Zahraniční poptávka bude i nadále růst, což popostrčí dynamiku zahraničního obchodu,” předpokládá Zeisel.

Poslední čtyři roky, kdy byl běžný účet v plusu, bylo první takové období od vzniku České republiky. V předchozím období byla platební bilance schodková. Předloni byl přebytek 52,6 miliardy korun, v roce 2015 to bylo 11,3 miliardy korun a v roce 2014 7,9 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám