Hlavní obsah

Němečtí socialisté navrhují dotace 200 tisíc na elektromobily

Novinky, ČTK, bož, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá sociální demokracie (SPD) podpoří rychlejší přestup na auta s elektrickým pohonem. Za tím účelem strana navrhuje zvýšit nákupní prémii na elektromobily na 8000 eur (203 tisíc korun). Uvedla to agentura DPA.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Chceme čistou mobilitu ve městech a vyhnout se zákazu vjezdu pro dieselové automobily,“ uvedl místopředseda sociálně demokratického klubu v německém spolkovém sněmu Sören Bartol.

V rámci koaliční smlouvy se SPD s CDU/CSU shodla na zvýšení prémie za nákup elektromobilů pro taxíky a lehká užitková vozidla. Bartol řekl, že firmy by měly rychleji přistoupit k nahrazení starých taxíků a lehkých užitkových vozidel elektromobily. SPD v rozhovorech otevřela možnost zvýšit tuto prémii na osm tisíc eur. V prohlášení však částka specifikována není.

Dosud tato prémie činí 4000 eur (101 tisíc korun) pro elektromobily s baterií a tři tisíce eur (76 tisíc korun) pro hybridní vozy. Schválena byla v roce 2016 a skládají se na ni půl na půl spolková vláda a výrobci.

Štědré dotace v Norsku

Strany se navíc domluvily, že se do roku 2020 zasadí o rozšíření nabíjecích stanic pro elektromobily o dalších nejméně 100 tisíc. V loňském roce se počet nabíjecích stanic podle údajů spolkového svazu energetiky a vodohospodářství (BDEW) téměř zdvojnásobil na 10 700.

Z Evropských zemí je štědrými dotacemi pro elektromobily známé především Norsko. Koncem loňského roku tam elektromobily tvořily skoro polovinu na prodejích všech nových aut. Česko podporuje investice do nabíječek a částečně i nákup elektromobilů firmami.

Dotace na elektromobily pro fyzické osoby ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) zatím navrhovat nechce, podle něj by to znamenalo značné náklady pro daňové poplatníky. Očekává, že s těmito aktivitami přijdou samy automobilky. První signály se již objevují. Automobilka Volkswagen, na které stále ještě lpí stín aféry Dieselgate, například v Česku v rámci propagace elektromobility půjčila dočasně zdarma desítky elektrických Golfů státním úřadům, institucím nebo firmám.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám