Hlavní obsah

Černý den americké burzy. Investoři se zalekli nového šéfa centrální banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké akcie v pondělí prudce oslabily. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, uzavřel s poklesem o 4,6 procenta. Utrpěl tak nejprudší jednodenní procentní propad od srpna 2011. Výprodej akcií v den, kdy se úřadu ujal nový šéf Fedu, spustily obavy investorů z negativních dopadů růstu inflace a úrokových sazeb na ekonomiku Spojených států.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Obrazovka burzy v New Yorku. Akcie v pondělí zaznamenaly nejhlubší propad za šest a půl roku.

Článek

Širší index S 500 klesl o 4,1 procenta a index technologického trhu Nasdaq se snížil o 3,78 procenta. Na poklesu akciového trhu se velkou měrou podílely například energetické, bankovní a průmyslové podniky, napsala agentura AP.

V porovnání se svým letošním maximem oslabil Dow Jonesův index o 8,5 procenta. Širší index S 500 z něj sestoupil o 7,8 procenta.

Za „nejčernější den pro akciové trhy za poslední roky” označil volný pád Dow Jonesova indexu v den, kdy se úřadu ujal nový šéf americké centrální banky (Fed) Jerome Powell, analytik Daniel Saurenz z firmy Feingold Research.

Krvavá lázeň

„Hodně investorů opravdu propadlo panice," řekl agentuře DPA správce portfolia společnosti QC Partners Thomas Altmann. Tu zesílilo mimo jiné i množství automatických prodejních příkazů typu stop-loss, které si držitelé akcií nastavují, aby zamezili největším ztrátám, napsala agentura DPA.

V reakci na propad americké burzy v úterý významně ztrácejí také burzy v Asii. Index japonské burzy Nikkei klesl o více než pět procent, burza v Hongkongu ztrácela čtyři procenta.

Australský index S/ASX200 na začátku dne ztrácel 2,74 procenta. Analytik Ben Le BrunKe přirovnal situaci na burze v Sydney ke „skutečné krvavé lázni”. Agentuře DPA řekl, že neposílila jediná akcie.

V červených číslech se v úterý dopoledne ocitly i burzy v Evropě, většinou ztrácely do dvou procent, jako i burza v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám