Hlavní obsah

Rozpočet byl na konci ledna v přebytku 26,5 miliardy

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek hospodaření státu činil poslední lednový den 26,5 miliardy korun, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo financí. Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly 132,2 miliardy a výdaje 105,7 miliardy korun.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hospodaření státního rozpočtu očištěné o prostředky z rozpočtu Evropské unie by skončilo přebytkem ve výši pět miliard. Ve stejném období roku 2017 by takto výsledek očištěný o tyto prostředky představoval přebytek ve výši 2,9 miliardy korun.

„Výše celkových příjmů byla pozitivně ovlivněna i daňovými příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení,” uvedlo ministerstvo v tiskové zprávě. Daňové příjmy meziročně vzrostly o 9,1 procenta, respektive 8,4 miliardy korun, na 100,5 miliardy korun.

Výdaje vzrostly meziročně o 8,6 miliardy (8,9 procenta) na 105,7 miliardy korun. Z toho 45,8 miliardy tvoří sociální dávky. Výdaje na dávky stouply meziročně o 1,6 miliardy (3,5 procenta). Nejvíce se na nárůstu podílely důchody s růstem o 1,6 miliardy korun, tedy o 4,8 procenta.

„Výdaje na důchody v roce 2018 porostou i díky zvýšení základní výměry důchodu o 150 korun a procentní výměry o 3,5 procenta (to je v průměru o 475 korun měsíčně),” uzavřelo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám