Hlavní obsah

Memorandum o lithiu je neplatné, chceme ho zrušit, prohlásil Babiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr průmyslu Tomáš Hüner má dojednat právní nezávaznost podepsaného memoranda o lithiu s australskou společností European Metals Holdings (EMH). Menšinová vláda ANO chce memorandum zrušit, prohlásil ve středu premiér v demisi Andrej Babiš. Zároveň řekl, že memorandum je podle něj neplatné. Případných soudních sporů a arbitráží se prý neobává.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Kabinet ve středu diskutoval o lithiu přes dvě hodiny. „Jednoznačně platí to, k čemu nás zavázala Sněmovna. Řekla, že nás žádá, aby průzkum prováděl státní podnik a aby zisk z případné těžby zůstal v českých rukou,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci. Česká ložiska lithia by měl podle Babiše prozkoumat státní podnik Diamo.

Ministr průmyslu Hüner má nyní za úkol potvrdit, že memorandum o lithiu s australskou firmou je neplatné. „Plánujeme to zrušit,“ prohlásil Babiš. Na otázku, zda se neobává případných soudních sporů a arbitráží, odvětil, že ne.

Babiš v úterý kritizoval Hünera za to, že jednal s těžaři, aniž by před tím informoval vládu. „Byla tam špatná komunikace od pana ministra, který mluvil o dodatku, žádný dodatek tam není,“ sdělil Babiš ve středu.

Těžba lithia v Česku se stala jedním z rozhodujících témat před loňskými sněmovními volbami. Memorandum o porozumění, které s EMH podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) kritizovalo právě hnutí ANO a komunisté.

37 miliónů tun rudy za 21 let

Údaje o geologickém složení státního území dlouhodobě sbírá a zpracovává státní Česká geologická služba (ČGS), která je předává správním orgánům pro politická, hospodářská a ekologická rozhodování. Vedoucí odboru nerostných surovin ČGS Jaromír Starý loni v říjnu řekl, že v Česku je evidováno 571,5 miliónu tun rudy s 1,14 miliónu tun lithia.

Podle informací ČTK chystá MPO dokument, který by měl být doplněním platné surovinové politiky státu v oblasti nerostných surovin. Mimo jiné má počítat s tím, že povolení k průzkumu u strategických surovin by musela schválit vláda. U lithia vydalo ministerstvo životního prostředí v roce 2010 licenci firmě Geomet, který je dceřinou společností EMH.

Lithium je považováno za kov budoucnosti, využívá se mimo jiné při výrobě baterií. V Česku jsou podle odhadů asi tři procenta světových zdrojů lithia - naprostá většina na Cínovci a malé množství v ložisku ve Slavkovském lese. Australský investor by mohl začít s hlubinnou těžbou v Krušných horách v roce 2022. Za 21 let chce dobýt 37 miliónů tun rudy. Povrchově chce těžit lithium u Cínovce také společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Firma má už všechna povolení k těžbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám