Hlavní obsah

Nové byty v Praze za rok zdražily o pětinu

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci loňského roku meziročně vzrostla o 19,1 procenta na 85 223 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů meziročně klesl o 17,3 procenta na 5 500. Vyplývá to ze společných statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group, které je zveřejnily ve středu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné ceny za m2 prodaných nových bytů v Praze

Článek

Nový byt o velikosti 60 metrů čtverečních tak podle developerů vyjde už na víc než pět miliónů korun, osmdesátimetrový byt skoro na sedm miliónů. Ceny jsou včetně DPH.

„Ještě před dvěma lety tvořily nové byty v Praze s cenou do 60 tisíc korun za metr čtvereční polovinu nabídky. Nyní jsou to pouhá dvě procenta. Průměrná cena bytu v pražské novostavbě je na 90 tisících korun za metr čtvereční a je klidně možné, že při pokračování umělého omezování nabídky se letos dočkáme průměrné nabídkové ceny nad 100 tisíc korun," uvedl majitel Central Group Dušan Kunovský.

Průměrná cena uváděná v cenících developerů se meziročně zvýšila o 21,2 procenta na 91 537 korun za metr čtvereční. Je tedy o 7,5 procenta vyšší než prodejní. Důvodem je to, že nejdříve se prodávají nejlevnější byty, dražší zůstávají v nabídce delší dobu.

Zdlouhavé povolování

V posledním čtvrtletí loňského roku developeři v hlavním městě prodali 1 450 nových bytů. Nejvíce jich připadalo na Prahu 9 (27 procent), Prahu 5 (22 procent) a Prahu 10 (16 procent). Nejméně jich bylo v Praze 2, a to procento.

Hodnota nových prodaných bytů loni zůstala zhruba na 31 miliardách korun z roku 2016. „Trh i nadále brzdí zdlouhavé povolovací procesy, v jejichž důsledku bylo loni do konce listopadu vydáno povolení pouze na 2028 nových bytů. Odhadujeme, že počet prodaných bytů letos ještě klesne na 5000 a jejich cena se zvýší zhruba o tři až pět procent," doplnil generální ředitel Skanska Reality Petr Michálek.

Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Od té doby vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze o 53,5 procenta. Od poloviny roku 2013 do konce pololetí 2015 přitom byty zdražily pouze o dvě procenta.

Počet dostupných bytů v nabídce developerů meziročně klesl o zhruba desetinu na 3 650. V polovině roku 2015 jich bylo téměř dvakrát tolik. „Bytů je nedostatek. Kvůli tomu, že se úřady buď bojí, nebo někdy dokonce nechtějí nové povolit, si většina zájemců připlatí o mnoho více než v předchozích letech. V tomto směru zatím nevidíme žádný výraznější pokrok," řekl předseda představenstva Trigemy Marcel Soural.

Reality v Česku zdražují nejrychleji z celé EU. Ekonomové odhadují, že růst cen bytů zpomalí, pokles cen ale v nejbližších letech neočekávají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám