Hlavní obsah

Dálniční známky hned tak nezdraží

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Se zdražením dálničních známek lze podle ministra dopravy v demisi Dana Ťoka (za ANO) počítat nejdříve v roce 2020. Nejdřív by se navíc musela změnit legislativa.

Roční dálniční známky jsou i letos za 1500 Kč, měsíční stojí 440 Kč, a desetidenní 310 Kč.

Článek

„Jsme v situaci, kdy za provozu intenzivně opravujeme dálnice i silnice, a zejména na D 1 vznikají kvůli uzavírkám dlouhé kolony. Zdražení by tedy vůči motoristům nebylo fér. V roce 2020 by však měly být dnešní papírové dálniční známky nahrazeny elektronickými. V tom okamžiku se podíváme, jestli cenu neupravit a neumožnit také sezónní dálniční známky nebo krajské,“ řekl Právu Ťok.

Roční dálniční známky jsou tak i letos za 1500 Kč, měsíční stojí 440 Kč, a desetidenní 310 Kč.

Od února už pouze s novým kupónem

Za připomenutí stojí, že platnost loňské roční známky končí ve středu, a od 1. února už budou muset mít auta o hmotnosti do 3,5 tuny vylepenou novou. K mání jsou nové dálniční kupóny na pobočkách České pošty, v Autoklubu Bohemia Assistance, u řady čerpacích stanic i na hraničních přechodech.

Kupóny na rok 2018 jsou opět opatřeny bezpečnostními prvky. Oficiální prodejní místa jsou označena speciální nálepkou a ministerstvo dopravy doporučuje řidičům kupovat dálniční kupóny právě na nich. Značně se tak sníží riziko, že jim bude prodán padělek.

Pokud řidič vyjede na zpoplatněnou komunikaci bez platné dálniční známky, riskuje, že při silniční kontrole zaplatí blokovou pokutu až 5000 korun. Ve správním řízení může postih za tento přestupek činit dokonce 100 tisíc korun.

Nutné si je dát pozor i na správné umístění dálničního kupónu. Jeho první díl musí být nalepen na pravý dolní okraj vnitřní strany čelního okna vozidla. Navíc je třeba z čelního skla odstranit už neplatnou známku.

Některé úseky bez zpoplatnění

Roční, měsíční či desetidenní známku musejí mít osobní auta pro průjezd zpoplatněnými dálničními úseky, jichž je letos celkem 968 kilometrů. Osvobozeno od poplatku je naopak zhruba 140 kilometrů dálnic. Většinou jde o některé úseky, které tvoří obchvaty měst nebo přes ně vedou silnice prvních tříd.

Dálniční známku tak nebudou letos řidiči potřebovat například na dálnici D 3 kolem Veselí nad Lužnicí a také na úseku D 6 mezi Chebem a Karlovými Vary. Bez poplatku je rovněž dálnice D 55 kolem Otrokovic, D 52 u Pohořelic i část D 46 u Hněvotína, aby se motoristé mohli bezplatně dostat na obchvat Olomouce na dálnici D 35.

Dálniční známky jsou jedním z významných příjmů Státního fondu dopravní infrastruktury. Výnosy z jejich prodeje za loňský rok ještě zveřejněny nebyly, ale zřejmě ještě překonají čísla z roku 2016, kdy po odečtení necelých 300 miliónů za provize distributorům a náklady na tisk známek činil čistý výnos 4,460 miliardy korun.

Zatím naposled se v Česku dálniční známky zdražovaly na rok 2012, rovnou o tři stovky na 1500 Kč. Tehdejší vláda Petra Nečase (ODS) to učinila na návrh jejího ministra dopravy Pavla Dobeše (Věci veřejné). A protože zákon pro roční známku stanoví maximální hranici právě 1500 korun, v případě nového zdražení by se musela změnit legislativa.

Reklama

Výběr článků

Načítám