Hlavní obsah

Ekonomika eurozóny loni rostla nejrychleji za deset let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) zemí platících eurem se loni zvýšil o 2,5 procenta. Ekonomika eurozóny tak zaznamenala nejprudší tempo růstu za deset let. Vyplývá to z rychlého odhadu, který v úterý zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé Evropské unii se loni HDP zvýšil rovněž o 2,5 procenta.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Loňský růst v eurozóně byl nejrychlejší od roku 2007, kdy se HDP eurozóny zvýšil o tři procenta. V posledním čtvrtletí loňského roku meziroční tempo hospodářského růstu v eurozóně v souladu s očekáváním nepatrně zpomalilo na 2,7 procenta z 2,8 procenta ve třetím kvartálu.

„Zásadním motorem růstu zůstává trh práce, který pohání domácí spotřebu a možná na konci tohoto roku výrazněji i investice,” komentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

„S takovými čísly se i přes nízkou inflaci bude ECB jen těžko dařit oslabovat euro,” dodal ekonom.

Mezinárodní měnový fond (MMF) tento měsíc předpověděl, že v letošním roce hospodářský růst v eurozóně zvolní na 2,2 procenta. V příštím roce počítá MMF s dalším zpomalením růstu, a to na dvě procenta.

V celé Evropské unii se loni HDP zvýšil rovněž o 2,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí hospodářský růst v EU zpomalil na 2,6 procenta z 2,8 procenta ve třetím kvartálu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám