Hlavní obsah

Silnější koruna zlevní elektroniku či letenky

Právo, Jan Holý, Martin Procházka

Koruna posiluje vůči euru i dolaru. Ušetřit tak budou moci lidé, kteří plánují nákup elektroniky. Levněji vyjdou i pobyty v cizině při individuálních cestách. Před prázdninami mohou o něco zlevnit také letenky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Okamžitou úsporu přinášejí nákupy v zahraničních e-shopech, kde při nezměněných cenách stojí zboží v dolarech přibližně o pětinu méně než ve stejném období loni.

„Nákupy dovezené elektroniky pozitivně ovlivní zejména kurz koruny vůči dolaru, který by měl během roku posílit ke 20 korunám za dolar. I přes posilující korunu bych nepředpokládal, že se dočkáme levnějších zájezdů,“ řekl Právu analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

Češi si díky levnější koruně budou moci za hranicemi dovolit utrácet za lepší a kvalitnější zboží a služby. Cenu zájezdů podle analytiků ale spíše ovlivňuje poptávka na domácím trhu. S rostoucími příjmy si podle Červenky Češi dopřávají i delší a exotičtější dovolené, čehož cestovní kanceláře využijí k navýšení cen.

Změny cen až s odstupem času

„Sílící kurz koruny může mít na ceny zájezdů nepatrný vliv, ale není zdaleka rozhodujícím faktorem. Mnohem významnější roli hraje zájem o konkrétní destinaci. V těch nejžádanějších mohou hoteliéři zvýšit ceny a přínos kurzu koruny zcela vymazat. Jinde může být zájezd levnější než v minulosti bez ohledu na to, jak výrazně koruna posílí. Sílící koruna ale může mít pozitivní psychologický vliv. Lidé za ni dostanou víc eur, zlevní se jim nákupy v cizině,“ řekl Právu mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Přes posilující korunu bych nepředpokládal, že se dočkáme levnějších zájezdů
Jakub Červenka, analytik

Prodejci v kamenných obchodech započítávají silnou korunu do svých cen postupně.

„Změny kurzů se do cen elektroniky začínají postupně promítat teprve až nyní po novém roce. Zatím došlo ke snížení cen starých modelů. Nejvíce zatím zlevnily staré modely mobilních telefonů. Na snížené ceny starších modelů mobilů má ale vliv i fakt, že nyní čekáme na nové modely, které budou představeny koncem února v Barceloně na akci World Mobile Congress,“ řekla Právu mluvčí řetězce Datart Iva Pavlousková.

U ceny elektroniky podle ní platí, že záleží na výrobcích a dodavatelích, jak promítnou kurzové změny do cen výrobků. Ceny jsou ovlivněny mnoha faktory, včetně nákupních podmínek výrobců, které mají sjednávány na dlouhou dobu, chrání se tak před kurzovými výkyvy.

Nákupy v e-shopech v cizině rychle rostou

Kromě dolaru a eura posiluje česká měna i vůči čínskému jüanu. Za rok si proti čínské měně koruna připsala 14 procent. Některé zboží se tak vyplatí koupit on-line v cizině i přes povinnost doplácet clo či DPH u větších nákupů ze zemí mimo EU.

Češi podle bank nakupují zejména v čínských e-shopech stále častěji. Například u klientů mBank předloni podle informací ČTK dominovala u nákupů v e-shopech Alza, před posledními Vánocemi to už byl čínský e-shop AliExpress. U ČSOB vzrostly počty nákupů v tomto největším čínském e-shopu loni o 50 procent. V případě dalšího čínského obchodu Wish.com byl nárůst o 250 procent.

V čínských e-shopech nakupuje již 42 procent českých uživatelů internetu. Vyplynulo to z nedávného průzkumu pro společnost ESET. On-line obchody v zemích EU využívá 13 procent Čechů, z USA si zboží přes internet objednává také 13 procent lidí.

Ceny řady druhů zboží jsou v čínských či amerických e-shopech výrazně nižší než v ČR, poštovné se často neplatí. V případě, že zásilka je levnější než 22 dolarů, není nutné platit DPH ani clo. Pokud stojí od 22 do 150 eur, platí se DPH 21 procent. Při ceně nad 150 eur je nutné uhradit DPH i clo. Nevýhodou takového nákupu může být problém s reklamací zboží.

Ceny pohonných hmot se díky silné koruně drží na relativně nízkých hodnotách, přestože cena ropy meziročně rostla. „Na ceny pohonných hmot mají pořád největší vliv ceny ropy. Ale tím, že koruna vůči dolaru posiluje, drží je dole. Pokud by stál dolar 25,50 Kč podobně jako loni, prodával by se dnes benzín u pump až o 2,20 Kč za litr dráž,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Zpevní i letos

Analytici očekávají, že posilování koruny bude pokračovat. Někteří dokonce předpovídají euro v desetiletém časovém horizontu za méně než 20 korun.

„Do pololetí očekávám dosažení kurzu 25 korun za euro. Pak se patrně posilování trochu zbrzdí. Z většího nadhledu příštích deseti let dál předpokládám posilování - euro levnější než za dvacet korun je jen otázkou času,“ sdělila Právu analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle Jakuba Červenky z Raiffeisenbank se koruna během první poloviny letošního roku dostane na 24,80 Kč za euro. „Letošní rok kurz koruny vůči euru zakončí blízko 25,00 Kč. Koruna tak podle všeho bude stále posilovat, ale v menší míře než loni,“ řekl Červenka.

Anketa

Nakupujete také v čínských e-shopech?
Ano
54,3 %
Ne
45,7 %
Celkem hlasovalo 3806 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám