Hlavní obsah

Čínská agentura srazila rating USA na úroveň Peru či Kolumbie

Čínská ratingová agentura Dagong Global Credit Rating zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Spojených států na stupeň BBB+, jako má u ní například Peru, Kolumbie nebo Turkmenistán. Jedna z předních ratingových agentur v Číně svůj krok zdůvodnila rozhodnutím Washingtonu snížit daně, což podle ní snižuje schopnost země splácet dluh.

Foto: Profimedia.cz

Americká vlajka u budovy burzy na Wall Street.

Článek

Před snížením ratingu měly Spojené státy u čínské agentury rating A-. Její výhled úvěrového ratingu USA je navíc negativní, což znamená, že by jej Dagong mohla dál snížit.

U předních světových agentur Fitch a Moody's mají Spojené státy nejvyšší rating AAA, u agentury Standard & Poor's druhý nejvyšší AA.

Čínská Dagong upozornila, že rostoucí závislost ekonomického rozvoje USA na dluhu bude nadále podkopávat solventnost americké federální vlády. Soubor daňových škrtů schválený v prosinci pak státní dluh ještě zvýší. Daňové škrty podle ratingové agentury sníží zdroje pro splácení dluhu, a dále tak oslabí schopnost vlády splácet dluh.

Nervozita kolem dluhopisů

Agentura Bloomberg minulý týden s odvoláním na zdroje obeznámené se situací napsala, že Čína zvažuje zpomalení či zastavení nákupů dluhopisů americké vlády. Částečně kvůli tomu, že se americké dluhopisy stávají méně atraktivní. Zpráva vyvolala nervozitu mezi investory, dolar poslala dolů, zatímco výnosy amerických dluhopisů stouply nejvýše za deset měsíců. Čína ale popřela, že by se k něčemu takovému chystala.

Snížení ratingu přichází v době, kdy se zvyšuje obchodní napětí kvůli nadměrné kapacitě výroby oceli a hliníku v Číně. Spojené státy přitom zvažují nové kroky na ochranu svých průmyslových odvětví a pracovních míst před čínským dovozem.

Profesor ekonomie na pekingské univerzitě Christopher Balding uvedl, že krok čínské ratingové agentury nedává smysl, když se porovnávají čísla. Upozornil také, že americké ekonomice se zvlášť v poslední době daří velmi dobře.

Západní ratingové agentury sice hodnotí Spojené státy mnohem lépe, avšak i ty už vyjádřily obavy podobné těm, na které upozorňuje Dagong. I podle nich navrhované snížení daní zvýší federální deficit a dluh. Například agentura S varovala, že pokud se Washingtonu nepodaří vyřešit dlouhodobé fiskální otázky, mohlo by to rating USA nepříznivě ovlivnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám