Hlavní obsah

Na Slovensku se loni vyrobilo přes milión automobilů

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Automobilky Volkswagen, Kia a koncern PSA vyrobily loni na Slovensku přes 1,025 miliónu aut a země si udržela pozici největšího výrobce vozidel na světě v přepočtu na obyvatele. V úterý to oznámil slovenský svaz automobilového průmyslu. Celková produkce se meziročně snížila o 1,5 procenta.

Foto: Kia

Na Slovensku se vyrábějí například modely Kia cee'd

Článek

Podíl výroby automobilů na celkové průmyslové produkci dosáhl na Slovensku 44 procent, na exportu se podílel 35 procenty.

Hranici miliónu vyrobených aut se Slovensku podařilo překonat poprvé v roce 2016, kdy bylo vyrobeno 1,04 miliónu automobilů, což byl dosavadní rekord. Loni se tak výroba meziročně mírně snížila o 1,5 procenta.

„Zmiňovaná čísla jsou velmi dobrá a výsledek nás těší. Letošní rok ale bude kritický z hlediska udržitelnosti a konkurenceschopnosti klíčového sektoru naší ekonomiky,“ upozornil prezident svazu Juraj Sinay. Hlavním problémem odvětví nadále zůstává nedostatek kvalifikované pracovní síly a nefunkční vzdělávací systém.

Škoda nejprodávanější

V Bratislavě působí německá automobilka Volkswagen, u Trnavy francouzský koncern PSA a u Žiliny korejská automobilka Kia. U Nitry má letos zahájit výrobu britská automobilka Jaguar Land Rover.

Prodej nových osobních vozidel na Slovensku loni dosáhl nového rekordu, zaregistrováno bylo 96 085 aut, což ve srovnání s rokem 2016 představuje nárůst o téměř devět procent. Jedničkou na trhu zůstala Škoda Auto.

Reklama

Výběr článků

Načítám