Hlavní obsah

Škoda Auto otevřela novou zkušebnu převodovek

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Škoda otevřela v úterý v Mladé Boleslavi novou zkušebnu převodovek. Nové laboratoře vznikly v motorovém centru, tedy v objektech technologického vývoje automobilky.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nová zkušebna převodovek Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Článek

Ve stávajícím pracovišti přibyly dva nové stavy pro testování převodovek. Jsou vybavené motory a roboty a dalším zařízením, které je schopné nepřetržitě testovat tuto důležitou součást každého vozu. Některé roboty například simulují chování řidiče při řazení rychlostí v autě.

Do zkušebny automobilka investovala 8,2 miliónu eur, tedy zhruba 205 miliónů korun. V roce 2017 vyrobila česká automobilka 1,16 miliónu převodovek. „S rozšířením Motorového centra získává společnost Škoda Auto vyšší technickou kompetenci a přebírá větší díl odpovědnosti za vývoj v rámci koncernu Volkswagen,“ komentoval další investici do vývoje vozů Christian Strube, člen představenstva automobilky zodpovědný za oblast technického vývoje.

Provoz nového vývojového zařízení zahájil slavnostně Strube s vedoucím vývoje a podvozku Martinem Hrdličkou.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nová zkušebna převodovek Škoda Auto v Mladé Boleslavi.

Oba nové zkušební stavy budou v laboratoři převodovek plnit náročné vývojové úkoly. Jedno zařízení slouží k akustické analýze a bude využíváno pro funkční testy a zkoušky životnosti převodovek. Na druhém zkušebním stavu budou odborníci provádět zkoušky životnosti celého hnacího ústrojí.

Zkušební stavy slouží k vývoji nových agregátů a zajištění kvality aktuálních sériových komponentů. V laboratořích nyní pracuje sedm zaměstnanců, do roku 2020 by jejich počet měl vzrůst na dvojnásobek.

Česká automobilka nyní vyrábí tři typy převodovek pro koncern Volkswagen, dva v hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi a jeden typ ve Vrchlabí. Denně vyrobí společnost Škoda Auto zhruba 4880 převodovek, které se montují do mnoha modelů koncernových značek.

Reklama

Výběr článků

Načítám