Hlavní obsah

Jako před Vánoci. Pošta se stále potýká s problémy při doručování

Novinky, tov

Zákazníci České pošty si v posledních dnech stěžují na zpoždění při doručování balíčků i dopisů. V některých případech se zásilku doručit nepodaří nebo se o ní nedozvědí. Největší problémy jsou v Praze a dalších velkých městech. Důvodem je přetrvávající nedostatek zaměstnanců.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lidé si na potíže s doručováním stěžují například na sociálních sítích. Jedná se o několik týdnů zpožděné či nedoručené balíky, ale i dopisy. V jednom z případů pošta například oznámila, že se zásilku nepodařilo doručit, i když na ni zákazník celý den doma čekal. Po žádosti o předání zásilky na vedlejší poštu, která je pro něj lépe dostupná, se balíku ani po týdnu nepodařilo několikakilometrovou vzdálenost překonat. V e-shopu nyní zjišťuje, zda se mezitím nevrátil zpátky.

„O zásilce jsem se dozvěděl, až když mi volal odesílatel,” popsal muž z Brna.

Další zákaznice čeká na balíček z Číny od listopadu, zde se zřejmě jedná o důsledek přetížení poštovních služeb kolem Vánoc.

Mluvčí pošty Matyáš Vitík určité potíže při doručování nepopírá. „Česká pošta se v době nízké nezaměstnanosti potýká s problémy při náboru zaměstnanců na typové pozice, jako jsou například řidiči nebo doručovatelé. Případné problémy v konkrétních lokalitách řešíme výpomocí z ostatních provozoven České pošty,“ řekl Novinkám.

Ceny jdou nahoru

„Dále probíhá náborová kampaň na nové zaměstnance. Problémy s obsazením zmíněných pozic se týkají větších měst, kde je na trhu práce větší konkurence mezi zaměstnavateli, nebo v oblastech, kde fungují například automobilky, které poptávají typově podobné pozice,“ dodal mluvčí.

Zákazníkům, kteří nedostali službu, kterou měli zaplacenou, doporučuje podat reklamaci na kterékoli pobočce České pošty. V rámci standardního reklamačního řízení se pak posuzuje každý individuální případ.

Pošta přitom od února dál zvedne ceny. Cenu známky na obyčejný dopis do 50 gramů zvýší o tři koruny na 19 korun. Cena doporučeného psaní vzroste o šest korun na 44 Kč. Balíky o hmotnosti do dvou kilogramů nezdraží, zvýší se ale ceny u výrazně těžších zásilek. U balíku o hmotnosti 20 kilo je zdražení téměř 40 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám