Hlavní obsah

Alkohol mladistvým a zmatky při nákupu kapra. ČOI rozdala před Vánocemi stovky pokut

Novinky, bož

Inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) rozdali během dvou týdnů před Vánocemi především na vánočních trzích stovky pokut. Celkem od 11. do 24. prosince v celém Česku provedli 431 kontrol, z nichž ve 103 případech zjistili porušení zákona. To je téměř čtvrtina případů, upozornila ČOI v páteční tiskové zprávě.

Foto: Astacus (4x)

Poslední dva týdny před Vánoci se inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) činili především na vánočních trzích.

Článek

„Někteří prodejci dokonce neměli problém nalít alkohol nezletilé osobě,” pohoršují se ve zprávě inspektoři. Na alkohol se zaměřili v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde ze sedmi kontrol prodali alkoholický nápoj (např. medovinu, svařené víno) nezletilci v pěti případech. „U pěti provedených kontrol prodávající osobě mladší 18 let (nezletilému) alkoholický nápoj prodali (tj. 71 %),” shrnula výsledek ČOI.

Ve východních Čechách se ve dnech v týdnu od 13. do 20. prosince zaměřili inspektoři na stánkový prodej v Hradci Králové, Chlumci nad Cidlinou, Trutnově, Chrudimi a Pardubicích. Devět inspektorů tam provedlo 19 kontrol. Ve 12 případech, tedy v 63 procentech, zjistili porušení zákona. V pěti případech udělili pokuty v celkové výši 6000 Kč na místě, zbylých sedm se bude řešit ve správních řízeních.

V severních Čechách se pak inspektoři týden před Vánocemi zaměřili především na prodeje kaprů. Zajímalo je především používání kalibrovaných úředně ověřených vah a správné účtování zakoupeného zboží.

„Dále inspektoři kontrolovali, zda je spotřebitel řádně seznámen s cenou kapra a zároveň i s cenou dalších doplňkových služeb souvisejících s prodejem ryb,” doplnila ČOI. Při 27 kontrolách inspektoři narazili na šest případů, tedy 22 procent, kdy prodejci porušovali zákon o ochraně spotřebitele.

Prodejci podle inspektorů nejčastěji nesprávně stanovili hmotnost kapra a opomněli povinnost seznámit spotřebitele s cenou dalších služeb, zboží a doplňkového sortimentu, například nabízených rybích vnitřností nebo nákupní tašky. Inspektoři narazili i na nedostatky v dokladu o zakoupení. Pět prodejců dostalo pokuty v celkové výši 8500 Kč na místě, jeden případ byl postoupen do správního řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám