Hlavní obsah

O Štědrém dnu bude mít otevřeno každá čtvrtá restaurace

Otevřeno o Štědrém dnu bude mít zhruba čtvrtina všech restaurací v Česku. Vyplývá to z dat gastronomického průvodce a internetového rezervačního portálu Restu.cz. Otevřeno budou mít spíše dražší podniky a restaurace ve větších městech. Největší podíl restaurací, které pro zákazníky připravují speciální vánoční menu, je tradičně Praze.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V hlavním městě bude i nejvíce restaurací, které budou mít o Štědrém dnu otevřeno. Podle Restu.CZ je to mezi 30 až 35 procenty všech restaurací. „Praha táhne celorepublikový průměr lehce nahoru, naopak v menších městech jsou restaurace s vánoční nabídkou spíš výjimkou,” uvedl výkonný ředitel Restu Jiří Moskal.

Podíl otevřených restaurací během vánočních svátků se v Česku příliš nemění. Důvodem je konzervativní přístup lidí, kteří ve velké většině tráví Vánoce v rodinném kruhu. Tento postoj se podepisuje i na návštěvnosti hotelů a ubytovacích zařízení, o jejichž služby není ze strany Čechů během Vánoc příliš velký zájem.

„Na Štědrý večer má v České republice podle dat Hotel.cz otevřeno 53 procent hotelů. Počet otevřených hotelů na Vánoce proti minulým letům mírně vzrůstá, nicméně stále je patrný konzervativnější přístup tuzemské veřejnosti, která ve srovnání se západními zeměmi více preferuje vánoční svátky v klidu domova,” uvedl manažer vyhledávače ubytování Hotel.cz Tomáš Trejbal.

Opačná situace je tradičně u silvestrovských pobytů, které bývají zejména ve vyhledávaných horských střediscích obsazené dlouho dopředu. Na začátku prosince tak bylo z celkové hotelové kapacity, které Hotel.cz během silvestrovského víkendu nabízí, rezervováno 85 procent. Kromě hor mají lidé zájem o strávení Silvestra v Praze, nebo v lázeňských městech.

Celkem je v Česku podle odhadů zhruba 35 tisíc pohostinských zařízení. Ne všechna ale představují klasické restaurace, do tohoto počtu jsou zahrnuty i závodní jídelny, různá bistra a rychlá občerstvení. Hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení je v Česku zhruba 9000.

Reklama

Výběr článků

Načítám