Hlavní obsah

Americké Delta Air Lines nakoupí sto airbusů. Zklamaly domácí Boeing

Novinky, tov

Americké aerolinky Delta Air Lines si objednají sto letadle Airbus A321neo. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters s odkazem na dokument Delty pro americkou Komisi pro cenné papíry. O zakázku za zhruba 12,7 miliardy dolarů (277 miliard korun) se ucházel i americký výrobce letadel Boeing.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Letoun Airbus A321 neo na letecké přehlídce v Paříži

Článek

Delta jsou v USA druhé největší aerolinky podle počtu cestujících. Sto nových airbusů plánují odebrat v letech 2020 až 2023. Zakázka přitom zahrnuje opci (tedy nezávaznou možnost) nákupu ještě další stovky strojů.

Agentura Reuters i server zpravodajské televize CNN už ve středu uvedly, že Airbus v soutěži porazil svého amerického rivala Boeing. Evropský výrobce letadel tak ještě zvětší svůj náskok na světovém trhu letadel s úzkým trupem.

Obchod podle médií ještě vyhrotí špatné vztahy mezi Deltou a Boeingem. K roztržce došlo v říjnu, když Boeing úspěšně loboval u amerického ministerstva obchodu za uvalení astronomicky vysokých cel (téměř 300 procent) na letadla CSeries od kanadského výrobce Bombardier, která si objednala právě Delta.

Aerolinie ale nechtěly komentovat, zda spor přispěl k jejich rozhodnutí vybrat pro dodávku letadel Airbus.

„Je to správný obchod ve správný čas pro naše zákazníky, zaměstnance i akcionáře,“ uvedl šéf Delta Air Lines Ed Bastian v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám