Hlavní obsah

Americké Delta Air Lines nakoupí sto airbusů. Zklamaly domácí Boeing

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké aerolinky Delta Air Lines si objednají sto letadle Airbus A321neo. Uvedla to ve čtvrtek agentura Reuters s odkazem na dokument Delty pro americkou Komisi pro cenné papíry. O zakázku za zhruba 12,7 miliardy dolarů (277 miliard korun) se ucházel i americký výrobce letadel Boeing.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Letoun Airbus A321 neo na letecké přehlídce v Paříži

Článek

Delta jsou v USA druhé největší aerolinky podle počtu cestujících. Sto nových airbusů plánují odebrat v letech 2020 až 2023. Zakázka přitom zahrnuje opci (tedy nezávaznou možnost) nákupu ještě další stovky strojů.

Agentura Reuters i server zpravodajské televize CNN už ve středu uvedly, že Airbus v soutěži porazil svého amerického rivala Boeing. Evropský výrobce letadel tak ještě zvětší svůj náskok na světovém trhu letadel s úzkým trupem.

Obchod podle médií ještě vyhrotí špatné vztahy mezi Deltou a Boeingem. K roztržce došlo v říjnu, když Boeing úspěšně loboval u amerického ministerstva obchodu za uvalení astronomicky vysokých cel (téměř 300 procent) na letadla CSeries od kanadského výrobce Bombardier, která si objednala právě Delta.

Aerolinie ale nechtěly komentovat, zda spor přispěl k jejich rozhodnutí vybrat pro dodávku letadel Airbus.

„Je to správný obchod ve správný čas pro naše zákazníky, zaměstnance i akcionáře,“ uvedl šéf Delta Air Lines Ed Bastian v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám