Hlavní obsah

Nejmenší hluk nad pražským letištěm dělala letadla aerolinek easyJet

Novinky, tov

Nejméně hluku při startu a přistání na Letišti Václava Havla Praha letos dělala letadla Airbus britských nízkonákladových aerolinek easyJet. Společnost zvítězila při srovnání deseti leteckých dopravců a získala cenu Nejtišší dopravce od Letiště Praha. Ve čtvrtek to řekla mluvčí letiště Marika Janoušková.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Letadlo easyJet na letišti v Praze

Článek

EasyJet je držitelem trofeje již potřetí. Britská aerolinka cenu obdržela také v roce 2006, kdy se soutěž pořádala poprvé, a pak v roce 2011.

„Jsme velmi hrdí na to, že naše moderní flotila letadel Airbus se osvědčila jako nejtišší na Letišti Václava Havla Praha. Jako přední evropská letecká společnost se zavazujeme pokračovat ve snižování dopadu leteckého hluku na místní obyvatele,” řekl Thomas Haagensen, výkonný ředitel společnosti easyJet pro Evropu.

Dodal, že společnost postupně zařazuje do provozu 130 nových letadel rodiny A320neo, která jsou o polovinu tišší než stávající letadla při vzletu a přistání, a těší se na provoz těchto letadel i na pražském letišti.

O titul Nejtišší dopravce se letos utkalo celkem deset společností, které v letošním roce létaly na pražské letiště nejčastěji, tedy Aeroflot, airberlin, British Airways, ČSA, easyJet, KLM Royal Dutch Airlines, Lufthansa, Norwegian, Ryanair a Travel Service.

Měří 15 stanic

Pražské letiště se soutěží snaží motivovat letecké společnosti ke snižování hluku a k šetrnějšímu přístupu k obyvatelům v okolí. Trofej ve tvaru křišťálové vlaštovky zástupci aerolinek easyJet předali předseda představenstva Letiště Praha Václav Řehoř a místostarosta městské části Praha 6 Martin Polách.

Pro vyhodnocení soutěže je využit monitorovací systém ANOMS9, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu a zaznamenává trajektorie všech letů. Systém zahrnuje 13 stacionárních a dvě mobilní měřicí stanice, které jsou umístěny ve vybraných lokalitách v okolí letiště tak, aby měření mělo dostatečnou vypovídající hodnotu. Kromě hladiny hluku při příletu a vzletu se hodnotí také dodržování letových tratí a efektivní využití sedačkové kapacity.

Měření do soutěže probíhala jako každý rok v období, kdy je letecký provoz na pražském letišti nejintenzivnější, tedy od 1. května do 31. října.

„Letiště Václava Havla Praha má za sebou provozně nejsilnější letní měsíce. V období mezi červnem a srpnem jsme rekordně odbavili přes 4,9 miliónu cestujících,“ dodal šéf Letiště Praha Řehoř.

Reklama

Související články

První sníh narušil provoz na pražském letišti

První sněhová nadílka v pondělí v podvečer komplikovala dopravu v Praze. Z Letiště Václava Havla bylo kvůli úklidu dráhy odkloněno několik letů na jiná letiště...

Výběr článků

Načítám