Hlavní obsah

Benzín stojí stejně jako před týdnem, nafta zlevnila jen o haléř

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují. Litr benzínu Natural 95 stojí v průměru stejně jako před týdnem – 30,70 koruny. Nafta pak u čerpacích stanic ve srovnání s minulou středou zlevnila o pouhý haléř na průměrných 29,77 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: (c) Lee Jae Won / Reuters, Reuters

Ceny pohonných hmot v Česku stagnují.

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku začaly stoupat po letních prázdninách. Koncem prázdnin řidiči tankovali litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 za 29,60 koruny a koncem září už za 30,20 koruny. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen a od začátku listopadu dále stoupala. V posledních třech týdnech ceny pohonných hmot spíše stagnují, případně velmi mírně klesají.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále na Vysočině, kde litr benzínu zlevnil v průměru o tři haléře na 31,39 koruny. Litr nafty pak na Vysočině zlevnil o devět haléřů na 30,50 koruny.

Druhý nejdražší benzín natankují řidiči v Praze. Průměrná cena se tam přitom za poslední týden snížila o haléř na 31,14 koruny za litr. Druhou nejdražší naftu pak nabízejí čerpací stanice v Plzeňském kraji, kde průměrná cena jednoho litru stoupla o tři haléře na 30,24 koruny.

Naopak nejlevnější pohonné hmoty natankují motoristé v Jihočeském kraji, ačkoli tam litr benzínu zdražil v průměru o pět haléřů na 30,28 koruny. Litr nafty pak na jihu Čech zlevnil o haléř na 29,35 koruny.

Ceny ropy klesají po zprávě o růstu zásob v USA

Ceny ropy ve středu klesaly po zprávě o překvapivě silném růstu zásob ve Spojených státech. Severomořská ropa Brent vykazovala pokles o 1,25 procenta na 62,55 amerického dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI ve stejnou dobu klesala téměř 0,7 procenta na 56,75 dolaru za barel.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ropná plošina u břehů Kalifornie

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby benzínu v USA se minulý týden zvýšily o 5,7 miliónu barelů, ačkoli analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem pouze o 2,5 miliónu barelů. Těžba ropy v USA vzrostla na 9,78 miliónu barelů denně. Zásoby ropy v USA se nicméně minulý týden snížily o 5,1 miliónu barelů.

Ještě na začátku týdne byly ceny ropy nejvyšší za posledního 2,5 roku. Brent v úterý poprvé v tomto období překonal hranici 65 dolarů za barel. Vyšších cen ropy se dlouhodobě snaží dosáhnout státy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dohodou o snížení těžby, k níž se připojily i některé další státy.

Až donedávna se jim to však příliš nedařilo právě v důsledku těžby a vyšších zásob suroviny v USA. Ve chvíli, kdy se však objevily zprávy o snižování těchto zásob, ceny začaly v poslední době výrazně stoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám