Hlavní obsah

Výbuch rakouského terminálu odřízl tři země od plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Exploze plynového terminálu na východě Rakouska u slovenských hranic přerušila dodávky plynu do Itálie, Slovinska a Chorvatska, oznámil rakouský provozovatel zařízení, společnost Gas Connect Austria. Itálie se kvůli tomu chystá vyhlásit stav nouze. Velkoobchodní ceny plynu v reakci na událost prudce vzrostly, upozornila agentura Reuters.

Exploze plynové staniceVideo: TV JOJ

 
Článek

„Tranzit přes Rakousko směrem na jih a jihovýchod je narušen až do dalšího oznámení,” uvedl v prohlášení rakouský provozovatel terminálu. Dodal, že lokalita, která je významným regionálním přepravním uzlem, byla uzavřena. Domácí dodávky podle rakouské firmy bude možné v dohledné budoucnosti zajistit.

Italský ministr průmyslu Carlo Calenda řekl novinářům, že Itálie kvůli omezení dodávek po výbuchu vyhlásí stav nouze. Podle něj incident odhalil vážné problémy s dodávkami a zdůraznil potřebu Transadriatického plynovodu TAP, který má poskytnout Itálii novou trasu pro dodávky plynu, kvůli protestům je však zpožděn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při výbuchu plynového zásobníku v Rakousku zemřel jeden člověkVideo: AP

Italská energetická firma Snam se domnívá, že by dodávky mohly být obnoveny ještě v úterý. Svým klientům je díky zásobám schopna plyn zajistit. Také ministerstvo průmyslu uklidnilo, že situace je pod kontrolou.

Ruský Gazprom Export uvedl, že pracuje na přesměrování toku plynu a snaží se zajistit nepřerušené dodávky klientům.

Velkoobchodní ceny plynu zatím prudce rostou. V Itálii ceny na velkoobchodním trhu s dodávkou příští den stouply o 97 procent na rekordních 47 eur za megawatthodinu. V Británii, která je největším evropským trhem s plynem, se cena plynu s okamžitým dodáním zvýšila o 35 procent na 92 pencí za termální jednotku, nejvýš od roku 2013.

Na Česko nemá mít havárie vliv

Exploze otřásla areálem v úterý ráno, podle policie za ní stojí zřejmě technická závada. O život přišel jeden člověk, 18 lidí bylo zraněno. [celá zpráva]

Na záběrech slovenské televize Joj publikovaných na serveru noviny.sk je vidět mohutný dým, který se vznášel nad stanicí. Podle televize bylo výbuch slyšet a jeho následky cítit i v obcích a městech nedaleko Bratislavy.

Výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml řekl, že havárie nebude mít vliv na dodávky plynu do Česka, nehrozí podle něj ani zdražení komodity. „Od roku 2013, kdy byl uveden do provozu plynovod Opal, je největším vstupním místem plynu do České republiky Hora Svaté Kateřiny u bývalé východoněmecké hranice. Plyn tak dnes teče obráceně než dříve,” dodal.

Slovenská plynovodní společnost Eustream přerušila přepravu plynu do Rakouska. „V důsledku události v Rakousku jsme upravili tranzitní režim naší sítě, abychom plně zajistili její bezpečnost, a přerušili jsme tranzit do Baumgartenu," uvedl mluvčí společnosti Eustream. Potvrdil, že havárie nebude mít dopad na dodávky zemního plynu ani na Slovensko.

Foto: Gas Connect Austria

Plynová stanice v Baumgartenu v newsletteru firmy Gas Connect Austria

Baumgartenský terminál je důležitým skladištěm a uzlem pro distribuci zemního plynu přicházejícího do Rakouska z Ruska a Norska. S roční kapacitou 40 miliard kubických metrů je toto zařízení, uvedené do provozu v roce 1959, jedním z hlavních plynových středisek střední Evropy. Odehrává se zde přejímání, měření a zkoušení plynu z Ruska, Norska a dalších zemí a je tu připravován pro další transport. Z 51 procent ho kontroluje rakouská energetická skupina ÖMV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám