Hlavní obsah

Máslo za měsíc zlevnilo, zato cena vajec raketově roste

• Aktualizováno
Novinky, bož

Spotřebitelské ceny vzrostly v listopadu oproti říjnu o 0,1 procenta, meziročně pak o 2,6 procenta. Meziměsíčně výrazně zdražila třeba vejce, naopak klesla cena másla. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

Meziměsíční zvýšení ovlivnil zejména růst cen pohonných hmot o 1,6 procenta. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly především ceny vajec o 37,8 procenta, drůbežího masa o 2,3 procenta, jogurtů o 3,0 procenta, pekárenských výrobků a obilovin o 0,4 procenta,” uvedli statistici.

Rostly také ceny vína o 5 procent a o 0,3 procenta se zvýšily ceny čistého nájemného.

Naopak nižší byly třeba ceny zeleniny (o 4,3 procenta), ceny nealkoholických nápojů (o 1,4 procenta), cukru (o 5 procent) nebo másla o (5,9 procenta).

Meziročně je máslo stále dražší, ale už jen o třetinu, o měsíc dříve přesahovalo meziroční zdražení 50 procent.

To třeba vejce stojí o 60 procent více než před rokem a pohonné hmoty byly před rokem o 3,7 procenta levnější.

V říjnu byla inflace nejvyšší za pět let

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák si všímá choulostivosti růstu cen potravin, které v říjnu vzrostly meziročně o 7,8 procenta a v listopadu o 5,7 procenta.

„Potraviny jsou pro většinu domácností velmi citlivou položkou spotřebního koše a právě zde je nutné hledat důvody, proč řada domácností vnímá letošní růst spotřebitelských cen vyšší oproti skutečnosti,“ uvedl.

Ekonomka Komerční banky Monika Junicke připomněla, že v říjnu dosáhla meziroční inflace nejrychlejšího tempa růstu za posledních pět let. V tuto chvíli mírně zpomaluje. „Podle naší prognózy bude inflační tempo v následujících měsících zvolňovat i nadále,“ sdělila Novinkám.

„Důvodem je vysoká srovnávací základna z minulého roku, kdy vývoj cenové hladiny ovlivnilo zavádění Elektronické evidence tržeb. Naopak dynamika spotřebitelských cen je tažena i nadále růstem cen potravin i pohonných hmot,“ dodala Junicke.

Anketa

Kde nejčastěji nakupujete vejce?
V běžném obchodě
41,3 %
Přímo od chovatele
23,6 %
Mám vlastní chov
32,6 %
Vejce nepotřebujeme
2,5 %
Celkem hlasovalo 537 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám