Hlavní obsah

Tržby obchodníků v říjnu nepatrně zpomalily růst

Novinky, bož
Aktualizováno

Maloobchodní tržby v říjnu nepatrně zpomalily meziroční růst na 6,3 procenta ze zářijových revidovaných 6,4 procenta. Vyplynulo to z údajů, jež ve středu zveřejnil Český statický úřad (ČSÚ). Nejvíce rostly tržby z internetového a zásilkového prodeje (o 20,4 procenta).

Foto: Neil Hall, Reuters

Maloobchodní tržby v říjnu nepatrně zpomalily meziroční růst na 6,3 procenta ze zářijových revidovaných 6,4 procenta.

Článek

Tržby za pohonné hmoty vzrostly o 8,9 procenta, za nepotravinářské zboží o 8,5 procenta a za potraviny o 2,1 procenta. Přitom ve specializovaných prodejnách s potravinami rostly tržby o 6,5 procenta, zatímco v běžných prodejnách potravin jen o 1,8 procenta.

V nepotravinářském sortimentu o 11,5 procenta rostl prodej ve specializovaných prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením. Naopak spíše stagnoval prodej oděvů a obuvi, který zaznamenal růst o pouhou desetinu procenta.

Tržbám svědčí svižný růst mezd

„Maloobchodním tržbám svědčí svižný, avšak neudržitelný růst mezd, které dle našich odhadů ve čtvrtém čtvrtletí – prvním kvartále v historii České republiky, kdy průměrná mzda překoná úroveň 30 tisíc korun – rostou osmiprocentním meziročním tempem v privátní sféře a i díky listopadovému zvyšování platů více než desetiprocentním tempem ve sféře veřejné,” komentoval výsledky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Češi si tak mohou dovolit více utrácet i přes to, že jim z vyšších platů ukrajuje inflace. Reálný růst platů také umožňuje českým spotřebitelům kupovat dražší a kvalitnější zboží,” dodal k tomu analytik Raiffeisenbank Jakub Červenka.

„S blížícím se adventem lze očekávat, že tržby obchodníků ještě porostou. Podle našeho odhadu letošní průměrné tempo růstu maloobchodních tržeb dosáhne téměř šest procent,” předpokládá.

Reklama

Výběr článků

Načítám