Hlavní obsah

Růst české ekonomiky zrychlil na pět procent, potvrdil ČSÚ

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) byl ve třetím čtvrtletí o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a meziročně se zvýšil o pět procent. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu, který v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). K příznivému vývoji české ekonomiky přispěla zejména domácí poptávka, uvedl ČSÚ.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Meziroční růst HDP je nejvyšší od třetího čtvrtletí roku 2015.

„Na příznivé dynamice se největší měrou podílela soukromá spotřeba,” sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. Reálná spotřeba samotných domácností meziročně vzrostla o 4,4 procenta, čtvrtletně pak o 0,9 procenta.

„Domácnosti těží z napnutého trhu práce. Nezaměstnanost skoro každý měsíc přepisuje historické rekordy a mzdový růst letos výrazně zrychlil. Navíc spotřebitele neopouští optimismus. Nic totiž nenasvědčuje tomu, že by dobré časy měly brzy skončit,” připomněl ekonom.

„Tomu odpovídá i další zvýšení investiční aktivity. Podniky se přizpůsobují rostoucí poptávce v situaci, kdy na trhu práce v podstatě není možné najít novou pracovní sílu. Investují tak do výrobních prostředků, které nepotřebují tolik obsluhy, a uvolní tak část pracovní síly,” upřesnil Zeisel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám