Hlavní obsah

Home Credit za tři čtvrtletí téměř zdvojnásobil zisk

• Aktualizováno

Úvěrová společnost Home Credit ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera vykázala za první tři čtvrtletí letošního roku čistý zisk 232 miliónů eur (5,9 miliardy korun). Loni to za stejné období bylo 131 miliónů eur. Výsledek pozitivně ovlivnilo významné zvýšení výnosů skupiny v Rusku, stabilně rostoucí ziskovost v Číně a prodejní a finanční výsledky ve Vietnamu a Kazachstánu, uvedla firma v tiskové zprávě.

Foto: Home Credit, a.s.

Článek

Home Credit svým klientům poskytl od ledna do konce září půjčky v hodnotě 14,9 miliardy eur, především na nákup spotřebního zboží. Je to o 94,6 procenta meziročně více.

V Číně firma půjčila klientům 9,7 miliardy eur, tedy o 127 procent více než v loňském roce. V Rusku Home Credit vydal na půjčky lidem 2,1 miliardy eur, tedy o pětinu více než před rokem, a ve Vietnamu půjčil o téměř 60 procent větší sumu než před rokem.

„Po období strmého růstu a masivních investic do budování tržních pozic jsme dosáhli významného rozsahu operací. Ten skupině umožňuje začít z dřívějších investic plně profitovat,” uvedl ředitel Home Credit Jiří Šmejc.

Téměř třicet miliónů klientů

Skupina v tomto období získala 8,6 miliónu nových zákazníků, takže dnes některý z jejích produktů aktivně využívá 28,7 miliónu lidí v deseti zemích tří kontinentů.

Home Credit, založený v roce 1997 v Česku, je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování ve střední a východní Evropě, Společenství nezávislých států a Asii.

Majoritním vlastníkem (88,6 procenta) je PPF, jedna z největších investičních skupin ve střední a východní Evropě. Hlavním majitelem PPF je nejbohatší Čech Petr Kellner. Minoritním akcionářem Home Creditu (11,4 procenta) je investiční holdingová společnost EMMA OMEGA vlastněná Šmejcem.

Reklama

Související články

Kellnerově Air Bank stoupl zisk o třetinu

Air Bank ze skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera za první tři čtvrtletí letošního roku vykázala čistý zisk 284,8 miliónu korun. To je meziroční nárůst...

Výběr článků

Načítám