Hlavní obsah

Prodejnám v malých obcích hrozí krach

Právo, Jiří Novotný

V Česku v průměru ročně zaniká 300 obchodů do 400 metrů čtverečních prodejní plochy. Za posledních dvacet let tak skončilo 6000 malých prodejen, zejména na venkově. Zaznělo to na konferenci věnované obchodní obslužnosti venkova. Účastníci se shodli, že nezbytná je větší podpora venkovského podnikání, zejména prodejen v obcích do 1000 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Podporuje se kde co, ale bohužel často ne ti, kteří pomoc skutečně potřebují. V malých obcích podnikatelé skomírají. Nebude-li v nich hospoda, řemeslníci a farma, stanou se z vesnic skanzeny a bude pokračovat jejich vylidňování,“ upozorňuje Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Také podle předsedy Svazu českých a moravských spotřebních družstev (skupina COOP) Pavla Březiny jsou venkovské prodejny přehlíženou oblastí českého maloobchodu.

„Až 1000 z celkem 2700 prodejen COOP v celé republice je ztrátových. Přitom jejich zavřením by družstvům COOP stoupl celkový zisk. Nemůžeme ztrátové prodejny neustále dotovat z našich prostředků,“ připomněl Březina.

Na ztrátu možnosti zakoupit si v obci potraviny doplácejí mladé rodiny, starší lidé a ti, kteří nemohou auty dojet do větších měst. Představitelé místních samospráv proto vyzývají stát k uvolnění odpovídajících finančních prostředků.

„Provozování prodejen v obcích do 500 obyvatel je veřejná služba, nikoliv podnikání,“ zdůraznil v té souvislosti mluvčí skupiny COOP Lukáš Němčík.

Že by měl stát ztrátovým malým prodejnám na venkově poskytnout dotace, je přesvědčeno i 66 procent z lidí, kterých se v průzkumu na tuto věc zeptala agentura Ipsos.

Rychle ubývá i řemeslníků

Jak na konferenci rovněž zaznělo, příjemci potřebných dotací by měly být obce. Ty by se pak měly na základě svých potřeb a zkušeností rozhodovat, které obchodníky podporovat a které nikoli.

V obcích však neskomírají jenom prodejny. Za posledních deset let ubylo na venkově 43 procent zedníků, 63 procent truhlářů, dvě pětiny automechaniků a opravářů. Obslužnost v mnoha obcích je tím skutečně ohrožena.

Anketa

Má stát podle vás více podporovat podnikání v obcích pod 1000 obyvatel?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
Celkem hlasovalo 1936 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám