Hlavní obsah

Příští rok lidem zdraží elektřina a možná i plyn, odhadují analytici

České domácnosti si příští rok připlatí za elektřinu, možný je i růst cen plynu, shoduje se většina oslovených analytiků. Hlavním důvodem je podle nich růst velkoobchodních cen energií na burzách. Analytici uvedli, že růst cen pro konečné zákazníky má u elektřiny činit několik procent, u plynu budou ceny stagnovat nebo stoupnou jen mírně.

Foto: archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V obou komoditách, elektřině i plynu, si lidé patrně připlatí a na tomto růstu se bude podílet jak o něco vyšší regulovaná složka cen, tak posilování cen tržních u silové složky konečné ceny. Ve prospěch spotřebitelů by měl hovořit silnější kurz koruny, ale je otázkou, zda jej dodavatelé do cen mohou znatelně promítnout,” řekl analytik Petr Hlinomaz. Dodal, že celkově očekává růst cen v řádu nižších jednotek procent.

Energetický regulační úřad (ERÚ) v pátek oznámí výši regulované části ceny energií. Regulovaná složka tvoří přes polovinu konečné ceny elektřiny. Jsou v ní zahrnuty například poplatek za přenos a distribuci elektřiny a příspěvek na obnovitelné zdroje energie. U plynu tvoří regulovaná složka asi 20 procent. Stejně jako u elektřiny zahrnuje především poplatek za přenos a distribuci. Druhou část konečné ceny elektřiny tvoří takzvaná silová elektřina. Je neregulovanou složkou a dodavatelé ji určují sami.

Předseda rady ERÚ Vladimír Outrata na začátku listopadu uvedl, že u plynu stoupne regulovaná složka pro příští rok podle předběžných odhadů zhruba o tři procenta. Předpokládanou výši regulované části ceny elektřiny neuvedl. [celá zpráva]

Analytik portálu TZB-info Jan Schindler očekává růst regulovaných ceny elektřiny a plynu v rámci předchozího oznámení regulátora. „Pro zákazníky to znamená zvýšení celkových účtů za elektřinu zhruba o 200 korun za rok při průměrné roční spotřebě 3000 kilowatthodin," uvedl.

Pozor na sankce při změně smluv

Podle analytika portálu Ušetřeno.cz Tomáše Suchého se zákazníkům nyní vyplatí zafixování cen. „Doporučujeme nyní uzavřít smlouvy s fixní cenou na dobu určitou, obvykle na dva roky, protože současné koncové ceny energií jsou na historickém minimu," řekl.

Analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií (ANDE) Jiří Gavor naopak uvedl, že fixaci cen obecně nedoporučuje.

„Přesto připouštím, že v současné situaci se fixace u elektřiny může vyplatit, očekávám totiž, že nárůst burzovních cen se ještě se zpožděním bude promítat i do cen roku 2019. V každém případě by si ale zákazník měl pečlivě přečíst, zda nepodepisuje kromě nízké ceny i neúměrnou sankci za předčasné ukončení smlouvy," dodal.

Novinkám Gavor již dříve řekl, že na rozdíl od cen elektřiny, které míří vzhůru, u plynu očekává vzhledem k dostatečné nabídce na světovém trhu spíše stagnaci cen.

Cena elektřiny na Pražské energetické burze pro rok 2018 činí nyní přes 37 eur za megawatthodinu (MWh), což je meziročně o třetinu více. Roste i cena plynu, která od července stoupla o více než 16 procent na téměř 19 eur za MWh.

Dodavatelé energie na trhu nakupují i na několik let dopředu. Na ceny tlačí směrem dolů silná konkurence na trhu, firem nabízejících dodávky elektřiny a plynu v Česku jsou desítky. Roli v posledních letech sehrál také fenomén aukcí cen energií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám