Hlavní obsah

Londýnské autobusy „jezdí na kávu”

Novinky, tov

Některé typické londýnské dvoupatrové autobusy začaly tento týden jezdit na směs nafty s biopalivem vyrobeným z kávového odpadu. Informoval o tom server BBC. Hlavní město Velké Británie se využíváním biopaliv snaží omezit emise skleníkových plynů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Londýně jezdí autobusy na lógr z kafeVideo: Reuters

 
Článek

S nápadem využívat zbytky kávy jako biopaliva přišla firma Bio-bean. Podle ní obyvatelé Londýna za rok vyprodukují 200 tisíc tun kávového odpadu. Firma jej odebírá od velkých kaváren a výrobců instantní kávy, ve své továrně z kávového lógru vyrábí olej, který pak přidává do směsi pro biopalivo B20.

Motory autobusů není třeba upravovat, uvádí BBC. Řada z 9 500 městských červených autobusů už nějaký čas jezdí na směs nafty s biopalivy na bázi například použitého oleje na vaření nebo živočišných tuků vzniklých při zpracování masa.

Biopaliva se ve velkém vyrábějí například ze sojových bobů nebo z řepky olejky. Pod tlakem ekologů ale ve světě sílí trend, aby se na výrobu biopaliv nepoužívaly zemědělské plodiny, které při pěstování zabírají půdu. Řešením budoucnosti mají být právě například vodní řasy obsahující oleje nebo právě různé odpady.

„Je to skvělý příklad toho, co se dá dělat, když si se na odpad podíváme jako na dosud nevyužitý zdroj energie,“ řekl spoluzakladatel Bio-bean Arthur Kay.

Společnost zatím vyrobila šest tisíc litrů oleje z kávových zbytků. Britské weby neuvádějí, jaký je přesně podíl kávového oleje v biopalivu, pravděpodobně půjde jen o malé množství.

Reklama

Výběr článků

Načítám