Hlavní obsah

Trumpova vláda se snaží zablokovat fúzi AT&T a Time Warner

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, kterou chce zablokovat spojení telekomunikační společnosti AT&T s mediální firmou Time Warner. AT&T chce převzít Time Warner za 85,4 miliardy dolarů (1,86 biliónu korun). Ministerstvo argumentuje, že naplnění dohody by vedlo ke zvýšení cen pro konkurenci a předplatitele televizních služeb, uvedla agentura Reuters.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Reuters připomíná, že americký prezident Donald Trump v rámci kampaně opakovaně kritizoval zpravodajství stanice CNN, kterou vlastní právě Time Warner. Zároveň dal najevo, že s pohlcením Time Warneru společností AT nesouhlasí.

Podle agentury může být současný krok Trumpovy administrativy předzvěstí budoucího tažení proti dalším fúzím.

Ministerstvo argumentuje, že by AT využila filmy Time Warneru, aby konkurenční kabelové a satelitní stanice přinutila zaplatit „o stovky miliard dolarů ročně navíc“, což by poskytovatele kabelových služeb nutilo ke zdražení služeb.

AT: Není důvod posuzovat to jinak

Společnost AT mluví o tom, že chce jít s případem k soudu co nejdříve. Hlavní právník AT David McAtee poukázal na to, že podobné akvizice americké úřady obvykle neblokují. „Nevidíme jediný legitimní důvod, aby naše sloučení bylo posuzováno jinak,“ uvedl.

Například v roce 2011 Obamova vláda schválila podobné převzetí společnosti NBCUniversal skupinou Comcast.

Foto: Mark Lennihan, ČTK/AP

Konglomerát Time Warner je po Comcastu a Walt Disney třetí největší společností v oblasti médií a zábavy v USA.

AT je druhým největším dodavatelem mobilních telefonů a zároveň největším poskytovatelem pevných linek v USA. Kromě toho poskytuje předplacené televizní služby. Vlastní provozovatele satelitní televize DirecTV.

Konglomerát Time Warner je po Comcastu a Walt Disney třetí největší společností v oblasti médií a zábavy v USA. Součástí skupiny jsou televize HBO, CNN a The CW, dále filmová studia Warner Bros nebo nahrávací společnost Warner Music Group. Ovládá i společnost skupinu CME, která provozuje českou televizní skupinu Nova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám