Hlavní obsah

Sdílení aut či bytů může přinést Česku až 60 miliard

Právo, Martin Procházka

Sdílená ekonomika by České republice mohla přinést až 60 miliard korun. Její potenciál je ale převážně nevyužitý a ve skutečnosti generuje třicetkrát menší objem, tedy příjmy okolo dvou miliard korun. Největší potenciál má v dopravě, ubytování a ve financích. Vyplývá to z nejnovější studie Deloitte o sdílené ekonomice v Česku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka. Ilustrační foto

Článek

Sdílená ekonomika se na českém HDP zatím podílí mezi 0,02 procenta až 0,04 procenta, v objemu 900 miliónů až dvě miliardy korun. Ve Velké Británii je její podíl z evropských zemí jedním z nejvyšších a tvoří až 0,19 procenta HDP. Potenciální velikost sdílené ekonomiky v ČR je 0,51 procenta až 1,19 procenta HDP, tedy 25,7 až 59,9 miliardy korun.

O sdílené ekonomice se nejčastěji hovoří v souvislosti s nabídkou krátkodobého ubytování nebo se sdílením dopravních prostředků ve městech. Sdílená ekonomika by obecně podle Deloitte mohla zpřístupnit luxusní zboží spotřebitelům, kteří by si jejich vlastnictví nemohli dovolit. Přináší vyšší využití kapacit v ekonomice a zvyšuje kvalitu poskytovaných služeb.

Speciální zákony

„Potenciál sdílené ekonomiky v Česku poroste společně s dalším rozšířením vysokorychlostního internetu, chytrých telefonů a s růstem digitální gramotnosti. Otázkou zůstává, zda lidé začnou preferovat sdílení před vlastnictvím. V takovém případě můžeme očekávat, že se do sdílené ekonomiky zapojí větší část populace a její význam poroste,“ uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Pro rozvoj sdílené ekonomiky je podle studie Deloitte důležitá i legislativa, která by měla citlivě reagovat na její rozvoj, například tvorbou speciálního zákona, jak se stalo v některých státech EU. Podřízení sdílené ekonomiky stávající regulaci by výrazně snížilo potenciál tohoto odvětví a omezilo by jeho ekonomické benefity.

Rozvoj sdílené ekonomiky s sebou přináší i otazníky v oblasti daní. Česká daňová legislativa prozatím na nový, rychle rostoucí sektor podnikání nestihla zareagovat.

Ideálním řešením by podle nás bylo, kdyby si lidé mohli tuto miniživnost vyřídit online. Věříme, že nová vláda by mohla nastartovat proces digitalizace státní správy.
předseda České asociace sdílené ekonomiky Patrik Czetö

To plánuje změnit Česká asociace sdílené ekonomiky (ČASE). „Aktuálně se snažíme hledat způsoby, jak nastavit jednoduché a spravedlivé podmínky pro fungování těchto služeb, aby byl zmíněný potenciál sdílené ekonomiky brzy naplněn,“ řekl předseda ČASE Patrik Czetö. Asociace připravuje návrh takzvané miniživnosti, která by představovala zjednodušenou formu živnosti, a byla tak pro poskytovatele sdíleného ubytování, přepravy a dalších služeb administrativně nenáročná.

„Ideálním řešením by podle nás bylo, kdyby si lidé mohli tuto miniživnost vyřídit online. Věříme, že nová vláda by mohla nastartovat proces digitalizace státní správy a podpořit tak i rozvoj sdílené ekonomiky, která je v této oblasti zatím o krok napřed,“ řekl Czetö.

„Správné zdanění sdílené ekonomiky vyžaduje nejen identifikaci těch aktivit, které by měly být zdaněny, ale současně také jednoznačnou definici příjmu a jeho příjemce. S ohledem na specifika tohoto sektoru by bylo jistě žádoucí zprovoznění IT platformy, jež by umožnila automatizovanou přípravu daňových přiznání participujících subjektů,“ uvedla daňová expertka společnosti Deloitte Kateřina Novotná.

Menší zájem o auta

Sdílená ekonomika představuje pro českou ekonomiku i určité riziko. Její případný rozmach by mohl omezit poptávku po zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou například automobily.

„Tento trend by sice snížil plýtvání zdroji, ale citelně by mohl snížit i produkci automobilového průmyslu. Negativně může být zasaženo i hotelové odvětví, byť luxusní hotely budou zasaženy jen minimálně. Tradiční odvětví ekonomiky mohou na rozmach sdílené ekonomiky reagovat tím, že integrují její principy do svého modelu fungování,“ dodal Marek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám