Hlavní obsah

Vozy audi v portugalské účtenkové loterii nahradily státní spořicí dluhopisy

Novinky, Tomáš Volf

Účtenková loterie v Portugalsku prošla zajímavým vývojem. V prvních dvou letech byly hlavní výhrou automobily značky Audi A4 a A6. Vláda ale čelila kritice, že dělá zadarmo reklamu německé automobilce. Od loňska proto lidé soutěží o státní spořicí dluhopisy v podobné hodnotě 50 000 eur (1,3 miliónu korun). První losování účtenkové loterie nyní čeká i Česko.

Foto: Audi

Audi A6

Článek

V Portugalsku od dubna 2014 provozuje vláda účtenkovou loterii „Fatura da Sorte“ („Šťastná účtenka“). V prvních dvou letech provozu byly výhrou automobily audi. Celkem jich za dva roky stát mezi výherce rozdal 118, nejčastěji to byly vozy Audi A4, ale v některých případech také Audi A6. Měsíčně portugalská vláda rozdávala na výhrách v průměru pět vozů.

Od dubna 2016 ale místo automobilů udílí jako cenu vládní spořicí dluhopisy. Udílení automobilů jedné konkrétní značky naráželo od spuštění loterie na kritiku.

Například šéf portugalské komory účetních kontrolorů Domingues Azevedo se v březnu 2014 nechal slyšet v tom smyslu, že je nemístné, aby vláda dělala bezplatnou reklamu jedné konkrétní, navíc německé automobilové značce.

První cenou jsou tak nyní v Portugalsku státní spořicí dluhopisy v hodnotě 50 tisíc eur (1,3 miliónu korun). Tuto nejvyšší cenu získávají v každém losování hned tři výherci.

Češi hrají o milión a Ford Focus

Účtenkovou loterii na podporu zavedení elektronické evidence tržeb spustilo letos v říjnu i Česko. Ve středu večer se uskuteční první losování. Hlavní cenou je milión korun a druhou automobil Ford Focus Kombi s benzínovým motorem o obsahu 1,6 litru v tmavě modré barvě. Ministerstvo původně slibovalo, že půjde o SUV v ceně kolem 400 tisíc korun.

Účtenkovku hraje zhruba pět procent Čechů, přes počítač a mobil přihlásili přes 11 miliónů účtenek, což jsou zhruba tři procenta z celkem evidovaný účtenek v EET v daném období. [celá zpráva]

Účtenková loterie funguje i v dalších zemích, příkladem Česku bylo například Chorvatsko nebo Slovensko. Na Tchaj-wanu účtenková loterie běží už od 50. let, tedy v  časech dávno před vznikem EET. Na rozdíl od některých jiných zemí, kde je přínos k výběru daní sporný, na Tchaj-wanu tehdy výrazně zafungovala. Po jejím zavedení v roce 1951 vláda vybrala na daních údajně o 75 procent více.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám