Hlavní obsah

Průmyslová výroba v září vzrostla o 4,4 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průmyslová produkce v září meziročně vzrostla o 4,4 procenta. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů pak reálně vzrostla o sedm procent. Vyplývá to z dat, která v pondělí zveřejnil ČSÚ. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 5,4 procenta. Meziměsíčně byla výroba po vyloučení sezónních vlivů nižší o 0,4 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěly výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, když rostly téměř o 31 procent.

Další významný příspěvek k růstu průmyslu přinesla výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů, jež rostla o 3,7 procenta.

Výroba chemických látek a přípravků rostla meziročně téměř o téměř 25 procent.

Produkce naopak téměř o 11 procent klesla v oblasti těžby a dobývání. Klesala i výroba nápojů a výroba jiných dopravních prostředků než motorových vozidel.

Zaměstnanost zatím ještě roste

Průměrný počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září meziročně zvýšil o 1,9 procenta. Průměrná hrubá měsíční mzda u nich meziročně vzrostla o 6,9 procenta na 30 445 korun.

„Průmyslovou výrobu podle nás podporuje i obnovená investiční aktivita firem. Vzhledem k současnému nedostatku pracovní síly se domníváme, že investice budou silné i v následujících měsících,” komentoval výsledky ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

„Firmy se budou přizpůsobovat rostoucí poptávce a budou rozšiřovat své výrobní kapacity. Nicméně budou nuceny investovat tak, aby nemusely přijímat nové zaměstnance,“ dodal ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám