Hlavní obsah

Hurikány ubraly Buffetovu impériu na zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli hurikánům Harvey, Irma a Maria a zemětřesení v Mexiku se zisk investiční společnosti Berkshire Hathaway Inc. amerického miliardáře Warrena Buffeta výrazně propadl. Ve třetím čtvrtletí se meziročně snížil o 43 procent na 4,07 miliardy dolarů (89,5 miliardy Kč). Jen ve sféře pojišťovnictví dosáhly ztráty před zdaněním tří miliard dolarů.

Foto: John Peterson, ČTK/AP

Americký finančník Warren Buffet je třetí nejbohatší muž planety.

Článek

Společnost jednoho z nejbohatších mužů světa vlastní několik pojišťoven - Geico auto insurance, General Re reinsurance a Berkshire Hathaway Reinsurance. Její provozní zisk, který vylučuje zisky z investic a derivátů a podle Buffetta lépe zohledňuje hospodaření, klesl o 29 procent na 3,44 miliardy dolarů.

Pojišťovny společnosti jsou v červených číslech už od počátku roku a jejich souhrnná ztráta se za prvních devět měsíců vyšplhala na 1,7 miliardy dolarů. Sekce tudíž s vysokou pravděpodobností letos vykáže první ztrátu na pojistném od roku 2002.

Pojištění se na celkovém zisku Berkshire Hathaway obvykle podílí zhruba čtvrtinou, společnost podniká ve zhruba 90 sektorech, kromě jiného v chemickém, energetickém a potravinářském sektoru. Vlastní také železniční firmu BNSF.

Reklama

Výběr článků

Načítám