Hlavní obsah

Žijeme si dobře, míní těsná většina Čechů

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní úroveň své domácnosti pokládá za dobrou 51 procent lidí. Hospodářskou situaci celé ČR označily za dobrou dvě pětiny dotazovaných. Vyplývá to z výsledků zářijového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnocení životní úrovně vlastní domácnosti

Článek

Za velmi dobrou považuje životní úroveň osm procent a za spíše dobrou ji označuje 43 procent lidí. Za spíše špatnou označilo životní úroveň své domácnosti 12 procent dotázaných. Dalších 36 procent ji hodnotí neutrálně.

Podle CVVM se hodnocení životní úrovně oproti předchozímu roku významně nezměnilo. Tehdy označilo situaci domácnosti za dobrou 54 procent lidí a za špatnou 13 procent.

Hospodářskou situaci celé ČR považuje za dobrou 40 procent lidí, naopak pětina ji vnímá jako špatnou. Aktuální hodnocení je tak srovnatelné s historicky nejlepším výsledkem z ledna letošního roku. Zároveň je významně lepší než před rokem v září, kdy pozitivně ekonomickou situaci v ČR hodnotilo 35 procent občanů a naopak negativní hodnocení bylo tehdy s 24 procenty, tedy o čtyři procentní body vyšší.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hodnocení současné ekonomické situace v ČR

CVVM uvádí, že hodnocení životní úrovně se zlepšuje s rostoucími příjmy i s vyšším stupněm dokončeného vzdělání. Lépe hodnotí svoji životní úroveň například podnikatelé a živnostníci, vysoce kvalifikovaní odborníci nebo vedoucí pracovníci. Patří k nim i voliči ODS, TOP 09 nebo ANO a ti, kteří důvěřují vládě.

Mezi lidmi, kteří hodnotí svoji životní úroveň méně příznivě, dominují důchodci, nezaměstnaní, voliči KSČM, rozhodní nevoliči, voliči, kteří se řadí k levici, a lidé, kteří nedůvěřují vládě. Podle podobného klíče lidé také odlišně hodnotí ekonomickou situaci země.

Průzkum se uskutečnil letos v září na vzorku 970 lidí starších 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám