Hlavní obsah

ECB od ledna sníží měsíční objem nákupů dluhopisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) od ledna sníží měsíční objem nákupů dluhopisů na 30 miliard eur z nynějších 60 miliard. V nákupech hodlá pokračovat nejméně do konce září.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Šéf ECB Mario Draghi při projevu ve Frankfurtu

Článek

ECB se prostřednictvím nízkých úrokových sazeb a rozsáhlých nákupů dluhopisů snaží podporovat hospodářský růst a inflaci v eurozóně.

Centrální banka mohla přistoupit k omezení stimulačních opatření díky pokračujícímu hospodářskému oživení v eurozóně, uvedla agentura Reuters. Banku nicméně i nadále znepokojuje nízká úroveň inflace.

„Euro bezprostředně po oznámení oslabilo, vůči koruně z úrovně těsně nad 25,60 pod 25,58 koruny za euro. Investoři totiž započítali delší a výraznější působení úrokového rozpětí mezi korunovými aktivy a aktivy eurovými, než s jakým před oznámením záměru Evropské centrální banky počítali,” komentoval vývoj pro Novinky hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Ruku v ruce s tím poklesl výnos desetiletého dluhopisu české vlády, jelikož úložky do korunových aktiv se relativně zatraktivnily v porovnání se situací před oznámením záměru Evropské centrální banky,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám