„Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Letos na jaře se růst cen zastavil, ale nyní lidé za obědy opět připlácejí. Hlavním důvodem je výrazný růst cen některých surovin – zejména másla, mléčných výrobků a některých dalších,“ řekl Jiří Brych z Edenred.

Statistiky vycházejí z údajů o platbách více než 70 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu. Každý měsíc jde o téměř milión transakcí v restauracích napříč regiony. Metodika sleduje kompletní útratu v době mezi 11. a 14. hodinou, kde figuruje jídlo, v některých případech tedy zahrnuje i nápoj či kávu.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina. Tento příznivý faktor ale již pominul. Jasně to dokládá zářijový meziměsíční růst indexu o 70 haléřů,“ dodal Brych.

Odhaduje, že minimálně v říjnu lze čekat další výraznější růst cenového indexu.