Hlavní obsah

Růst čínské ekonomiky zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Růst čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí podle očekávání zpomalil na 6,8 procenta. V předchozích dvou čtvrtletích dosahoval růstu 6,9 procenta. S odvoláním na čínský statistický úřad o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Čínská vláda si klade za cíl dosáhnout letos růstu HDP nejméně o 6,5 procenta. Už loňský růst Číny o 6,7 procenta byl přitom nejslabší za 26 let.

Proti předchozím měsícům ekonomika stoupla o 1,7 procenta, ve srovnání prvního a druhého čtvrtletí stoupla o 1,8 procenta namísto původně udávaného 1,7 procenta, uvedl čínský statistický úřad.

Čína v roce 2010 předstihla Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy. Hospodářský růst v Číně však v posledních letech zpomaloval. Podílela se na tom snaha vlády o snížení závislosti čínské ekonomiky na exportu a na investicích a o zajištění stabilnější hospodářské expanze, která by se opírala o spotřebitelské výdaje. Dopad měla i ekonomická krize z první dekády nového tisíciletí, kdy obecně klesal zájem o nákup zboží.

Reklama

Výběr článků

Načítám