Hlavní obsah

Soud schválil reorganizaci OKD, doly by měly přejít pod OKD Nástupnická

– Ostrava
Právo, hon

Krajský soud v Ostravě ve středu schválil reorganizační plán, který letos v srpnu přijali věřitelé těžební společnosti OKD. Soud tak oficiálně rozhodl, že doly a provozní majetek budou vloženy do nově založené společnosti OKD Nástupnická, v níž by sto procent akcií měl získat za 80 miliónů korun státní podnik Prisko.

Foto: OKD

Článek

S reorganizací souhlasili i odboráři a insolvenční správce Lee Louda. Ten ve své zprávě k hospodářské situaci OKD uvedl, že společnost je na provozní úrovni zisková a schopná další existence. Podle něj je reorganizace firmy výhodnější řešení úpadku než druhá možnost, o které se na schůzi věřitelů jednalo, a to konkurz.

„Vedení společnosti OKD od prvopočátku vyhlášení insolvence prioritně prosazovalo a zodpovědně připravovalo reorganizační plán, který by řešil další životaschopnost těžební firmy. Proto dnešní verdikt insolvenčního soudu jednoznačně vítá,” řekl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné, protože proti němu může do 15 dnů podat odvolání kterýkoliv věřitel, který hlasoval proti přijetí reorganizačního plánu.

Jak vyplývá z dřívějšího rozhodnutí věřitelů, s postupným uzavíráním dolů bude klesat i počet zaměstnanců. V původní firmě zůstanou pouze pohledávky za bývalými majiteli. Nastane tak postupné uzavírání dolů s pomalým propouštěním zaměstnanců. V současnosti jich v OKD, které jsou v úpadku, pracuje kolem deseti tisíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám