Hlavní obsah

V případě nedohody s EU zvažuje Velká Británie vstup do NAFTA

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se Velké Británii nepodaří dosáhnout dohody o volném obchodu s Evropskou unií, mohla by po brexitu vstoupit do severoamerické unie NAFTA. Tvrdí to deník Daily Telegraph, podle kterého tuto možnost členové kabinetu Theresy Mayové vážně zvažují.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Velká Británie prý zvažuje možnost připojení k severoamerické dohodě NAFTA, z níž by naopak americký prezident Donald Trump (na ilustračním snímku s britskou premiérkou Theresou Mayovou) v krajním případě mohl vystoupit.

Článek

„S tím, jak se připravujeme na odchod z EU, se budeme snažit o přenesení všech existujících obchodních uspořádání, abychom zajistili, že si Británie zachová co největší jistotu, kontinuitu a stabilitu v oblasti obchodních a investičních vztahů,” uvedl mluvčí britského ministerstva pro mezinárodní obchod.

V reakci na zjištění Daily Telegraphu mluvčí agentuře Reuters řekl, že ministerstvo věří v nalezení dohody, která bude fungovat jak pro Británii, tak pro EU. „Nicméně jako vláda máme odpovědnost připravit se na jakoukoliv eventualitu, což je přesně to, co děláme,” připustil.

Dohodu ohrožuje Trump

Severoamerickou dohodu o volném obchodu NAFTA v roce 1994 uzavřely Spojené státy, Kanada a Mexiko. Osud severoamerické zóny volného obchodu je však značně nejistý, vzhledem k postoji současného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ilustrační foto

Ten v kampani dohodu opakovaně kritizoval jako údajně nevýhodnou pro USA a v současnosti země vedou jednání o možných změnách tohoto uspořádání. Trump však pohrozil, že pokud nedosáhne svého, USA by mohly z dohody vystoupit. [celá zpráva]

Musela by se přizpůsobit 

Velká Británie přizpůsobovala svá pravidla a regulace evropským normám více než 40 let, připomněla agentura Reuters. V případě připojení k NAFTA by musela přejít k odlišnému severoamerickému modelu například v oblastech ochrany hospodářské soutěže nebo ochrany dat.

Do zemí EU Británie v srpnu vyvážela zhruba 50 procent exportu, do USA mířilo 14 procent britského vývozu. Spojené státy v rámci samostatných zemí představují největší odbytiště britského zboží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám