Hlavní obsah

Češi víc utrácejí na benzínkách i v e-shopech

Novinky, tov

Maloobchodní tržby v srpnu zrychlily meziroční růst na 4,8 procenta z červencových 4,6 procenta. Zvýšily se tržby za pohonné hmoty, nepotravinářské zboží i potraviny. Dvouciferným tempem dál rostou prodeje e-shopů, uvedl v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

„Výdaje rostly ve všech hlavních kategoriích. Nejrychleji se zvyšovaly tržby na čerpacích stanicích, kde se utratilo o 6,8 procenta meziročně více, zatímco tržby za nepotravinářské zboží vzrostly o 5,6 procenta. Zvyšující se ceny potravin pravděpodobně tlumily růst tržeb v tomto sektoru. Prodeje potravin tak přidaly pouze o 2,6 procenta,” řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Tržby internetových obchodů stouply za rok o 12,4 procenta. To je sice letos zatím nejpomalejší tempo, neznamená ale změnu trendu.

„Důvodem slabšího srpnového výsledku je především skutečnost, že loni v srpnu tržby přes internet rostly o velmi silných 31,1 procenta. Přesun prodejů z kamenných prodejen směrem na internet tak nekončí, naopak dále pokračuje,” upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Maloobchodní tržby sice meziročně v posledních dvou měsících rostou o něco pomaleji než v první polovině letošního roku, avšak pohled na pracovní trh a velmi vysokou spotřebitelskou důvěru naznačuje, že zájem nakupovat české spotřebitele jen tak neopustí,” dodal.

Pomaleji rostly tržby za prodeje aut, které statistici počítají zvlášť. Meziročně stouply o jedno procento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám