Hlavní obsah

Většina Čechů je pro přísnější výběr daní

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naprostá většina (89 procent) Čechů se domnívá, že poctivě odvádět daně je nezbytné. Ještě více lidí (92 procent), je přesvědčeno, že stát musí výběr daní důsledně kontrolovat. Vyplývá to z průzkumu ppm factum research. Češi se přiklánějí i k tomu, aby stát postupoval při výběru daní razantněji, včetně využívání okamžitého zablokování účtu či zástavu majetku finanční správou. Podle průzkumu si to myslí 75 procent dotázaných lidí, bez ohledu na věk a politickou orientaci.

Ilustrační foto

Článek

Svůj postoj mají Češi i jasně zdůvodněný. Neodvádění daní totiž podle 79 procent dotázaných poškozuje všechny občany České republiky. Zvýšenou kontrolu nad daňově rizikovým zbožím, jako jsou například pohonné hmoty, elektronika, šperky atd., by požadovalo dokonce 85 procent dotázaných.

Česká veřejnost si podle analýzy agentury nemyslí, že stát v současné době činí dostatečná opatření, aby zabránil krácení daní. Dokonce 61 procent občanů považuje postup státu za liknavý.

Z průzkumu vyplynulo, že lidé jsou přesvědčeni, že pokud by se na daních vybralo více peněz, následně by se mohly snížit daně u většiny daňových poplatníků.

„Lidé si začínají, jako v severských zemích, uvědomovat, že je přímá souvislosti mezi dobrým výběrem daní a možnostmi státu, který vrací lidem bezplatnými a veřejnými službami jejich peníze. Dobrý výběr daní by se měl projevit v kvalitním školství, větším bezpečí na ulicích, nabídkou veřejných služeb,“ říká finanční poradce František Macháček.

Lidé chtějí progresivní zdanění

Podle ekonomů výběr daní a ochota je platit přímo závisí na společenské atmosféře, kde lidé jsou přesvědčeni, že s jejich daněmi je dobře zacházeno, slouží společenskému rozvoji a nestávají se předmětem korupce a podvodů.

Podle průzkumů Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) většina lidí u nás nepovažuje rozložení daňového břemene za spravedlivé. Jen 13 procent občanů považuje například daně lidí s vysokými příjmy za příliš vysoké, polovina dotázaných je má za nízké.

Více než tři pětiny Čechů se podle CVVM vyslovují pro progresivní zdanění, respektive pro to, aby lidé s vyššími příjmy odváděli na daních vyšší procento ze svých příjmů než lidé s nižšími příjmy. Současně jen necelá třetina veřejnosti pokládá daňový systém pro sebe za srozumitelný.

Na příklon Čechů k posilování kontroly při výběru daní mají podle sociologů vliv jejich praktické zkušenosti. Téměř dvoutřetinová většina občanů považovala podle STEM na konci minulého roku zavedení elektronické evidence tržeb za pozitivní opatření. Mezi stoupenci vládních koaličních stran ANOČSSD byla podpora jednoznačná, u příznivců KDU-ČSL mírně nadpoloviční. Mezi sympatizanty ODS, TOP 09STAN jsou zhruba dvě pětiny těch, kteří EET označovali za pozitivní opatření.

Zdražování služeb v restauracích se zavedením EET podle většiny lidí nesouviselo a bylo pouze záminkou ke zdražování služeb v restauracích. Jediným a hlavním důvodem pro zdražování je pouze pro 10 procent občanů. Tento názor se i přes kritiku v médiích a ze strany opozice v čase zásadně nemění.

Reklama

Výběr článků

Načítám